DOBROBIT U TRETMANU MS

Probiotici, koji u sebi sadrže žive mikroorganizme, odavno se koriste kao pomoćni tretman za pacijente koji imaju hronične bolesti, pa tako i MS. Probiotici i multipla skleroza deluju komplementarno.

 

Studija sprovedena u Iranu pokazuje da probiotici mogu da doprinesu poboljšanju zdravlja kod obolelih od MS, tako što mogu da umanje onesposobljenost pacijenta, smanje upalne procese i  poboljšaju metaboličke procese.

probiotici i multipla skleroza

Studija pod nazivom Klinički i metabolički odgovor na probiotike (pilule i saplemente) kod obolelih od multiple skleroze (studija je sprovedena u klinici, pod kontrolisanim uslovima, korišćenjem placebo metoda) objavljena je u časopisu Clinical Nutrition.

Probiotici, koji u sebi sadrže žive mikroorganizme, odavno se koriste kao pomoćni tretman za pacijente koji imaju hronične bolesti. U prethodnoj studiji, koja se bavila pacijentima koji imaju probleme sa depresijom, tretman probioticima u trajanju od osam sedmica doprineo je smanjenju depresije i poboljšanju metaboličkih parametara.

Nedavno je sprovedeno slično istraživanje nad pacijentima obolelim od multiple skleroze, pri čemu su doktori obratili pažnju i na smanjenje stepena invalidnosti obolelih. Istraživanje je sprovedeno u teheranskoj bolnici Shahid Behesti, nad grupom od 60 pacijenata, od kojih je 30 uzimalo po jednu kapsulu probiotika dnevno, dok je drugih 30 dobijalo placebo, u trajanju od 12 sedmica.

Probiotik je sadržavao sledeće bakterije: Lactobacillus acidophilusLactobacillus caseiBifidobacterium bifidum i Lactobacillus fermentum. Istraživanje je pokazalo da je kod pacijenata koji su uzimali probiotik smanjena invalidnost. Mereno je prema EDSS skali pokretljivosti, a poboljšanjem je smatrano ako se na skali rezultat smanjio za 1.0 (kod pacijenata koji su imali manje od 5.o na skali), ili za 0.5 (kod pacijenata koji su imali više od 5.5 na skali EDSS).

Takođe, poboljšanja su primećena na rezultatima merenja depresije, anksioznosti, stresa i opšteg stanja organizma. (Kod njih postoje određene skale za merenje tih stanja.) Uzimanje probiotika smanjilo je i nivoe insulina i HDL holesterola u krvi. Određeni markeri koji mere upalne procese i oksidativni stres (visoke vrednosti CRP proteina i MDA) takođe su bili u opadanju.

Tim lekara koji je sprovodio ovo istraživanje došao je do sledećeg zaključka: Ova studija je pokazala da se, upotrebom jedne kapsule probiotika dnevno, može postići poboljšanje psihičkog zdravlja, upalnih procesa, nivoa insulina i HDL holesterola u krvi, kao i nivoa MDA.

Priredio: Zoran Lazarević