PREDIVNE SLIKE S KOSMETA

Kolašin se i svadbama brani. Tri svadbe i jedno krštenje za dva dana, u centru varoši. Proleće u Zubinom Potoku u punoj je raskoši i sve cveta kao bilo gde u najlepše godišnje doba.

 

O Veligdanu, aprila ove godine, Ibarski Kolašin u opštini Zubin Potok, preobučen u prolećno ruho, izgledao je sav ovako kao na slikama.

proleće u zubinom potoku

U raskošno kolašinsko proleće „zavirili“ smo tačno polovinom aprila. Slike darežljive prirode su primamljive, a događaji takođe, jer su se samo u jednom danu, u subotu 14. aprila, u samom centru varoši, dogodile dve svadbe i jedno krštenje, na radost svih koji smo se tamo zatekli. Bilo je i tužnih dešavanja, pomena na gradskom groblju. Ali, sve je to život… I sve su to lepo očuvani običaji.

pejsaz ib kolasin

Sutradan u svetu nedelju, bila je još jedna svadba… Kolašin se i svadbama brani… Vremenske prilike povoljne! Nema laži, nema prevare. Slike govore više od reči… Ali, atmosfera nije toliko opuštena kako na fotografijama izgleda.

Hrabri Kolašinci se ne boje, ali su na oprezu od opakih medijskih najava koje nisu ni bezazlene a ni nerealne. Kolašinci se čuvaju radom, svadbama, slavama, krštenjima, proslavama punoletstva i drugim veseljima. Ovde se pije domaća rakija, šljivovica, prepečenica, a nekad i šoma (to je ona blaga koja ne može mnogo da opije, ali je niko posebno ne gotivi).Na slavljima se dobro pojede i popije. Kolašinci u šali kažu da je velika čaša, takozvana „čajna“ koja puna rakije kruži od jedne do druge ruke na veseljima, njihov „Halloween“. Ovde i žene piju, muški!

„Popijemo i mi po neku“, priča nam jedna Slavica, „ne škodi, a tako se bolje opustimo i razveselimo“. Slavica je, inače, uzorna supruga i majka, zaposlena u trgovini na kasi, koja sa suprugom Miladinom vodi domaćinstvo koje je za ugled i primer. Imaju „staru“ kuću i okućnicu na kojoj gaje voće i povrće, pčele i cveće, a u izgradnji je i velika nova kuća. Slavica je i dobra snaha koja vodi brigu o svojoj teško bolesnoj svekrvi. Ali, sve to zajedno sa suprugom Miladinom koji je izuzetno vredan i vešt u zanatskim i svim drugim poslovima vezanim za vođenje domaćinstva. Sinovi i svekar takođe rade i pomažu im u domaćinstvu.

crkva svete trojice u ibarskom kolasinu

Kolašin, poznat po šljivama, procvetao je ovog proleća u punoj raskoši. Eh, da samo nije kao što je… Da nije nesigurnosti i zebnje od destabilizovanja stanja u srpskim sredinama i celoj pokrajini. Oko nove velike crkve Svete Trojice u centru varoši svaki cvet i svaka vlat trave je na svom mestu. Ovde se venčavaju, krštavaju, slave i molitveno bdiju svoji na svome.

Kulturni život je takođe intenzivan. Nema nedelje da se u Domu kulture „Stari Kolašin“ ne održi bar jedan kulturni događaj: projekcija filma, promocija knjige, izložba slika, folklorna igra, neko takmičenje, tradicionalne manifestacije kulture i slično. Život teče dalje jer ne može da čeka…

Autor: Slavica Đukić