REKORDERKA U STAROSTI

Nanu Šaova, stanovnica Kabardino-Balkarske Republike na ruskom Kavkazu, živela je za vreme vladavine dvojice ruskih careva, šest sovjetskih generalnih sekretara i tri ruska predsednika. Ima osmoro dece, 19 unučadi, 33 praunuka i sedmoro čukununučadi.

 

U maloj kući u selu Zajukovo, Nanu Šaova i njen sin Husein pričali su dopisniku Sputnjika o jednostavnom i ne baš lakom životu na selu i otkrili su tajnu njene dugovečnosti.

nanu šaova

Prema Huseinovim rečima, nema nekih posebnih tajni za dugovečnost.

„Nije radila ništa specijalno da bi dugo živela. Nije držala dijete. Uvek je govorila da se mora raditi više. Što više radite — zdraviji ćete biti. Uvek je govorila što teže radite — duže ćete živeti.“

„I geni verovatno imaju svoju ulogu. Njena majka, moja baka, živela je 117 godina“, kaže Husein. Osim toga, iako njegova majka nikada nije mnogo jela, obožava slatkiše. Rođaci kad joj dolaze u posetu, donose joj bombone, slatka peciva i kolače.

Kad je reč o porodičnim posetama, one se uvek pretvaraju u praznike pošto Nanu ima ukupno 67 potomaka.

„Trenutno je ovde jako tiho, ali tokom praznika i vikenda, kad praunuci i čukununuci dođu, ovde je jako bučno… Naravno, ne dolaze uvek svi odjednom, ali kad su svi tu, mnogo je zabavno“, kaže Husein.

Kaže da njegova majka nikad nije obilazila lekare, osim jednom, kad je dozvolila da je pregleda lekar koji je njen sestrić. Od nedavno je počela da uzima lekove.

Nanu je uvek govorila da se najbolje osećala dok je radila.

„Radila je čak i kad se penzionisala. Pomalo je trgovala, putovala je u Gruziju i Ukrajinu kako bi prodavala robu, a kasnije je trgovala ovde“, kaže Husein. Pre penzionisanja, radila je čitavog života na lokalnoj, zadružnoj farmi.

Njen život nije bio lak.

„Troje njene dece umrlo je kad su bili mali. Najmlađa kćerka poginula je kad ju je udario automobil. Imala je 12 godina. Petoro dece je odraslo. Danas nas ima četvoro — tri brata i sestra. Otac nam je umro 1982. kad je imao 96 godina. Rođen je 1886. i bio je četiri godine stariji od mame“, kaže Husein.

Baka od 127 godina preživela je dva svetska rata. Malo se seća Prvog, ali je tokom Velikog otadžbinskog rata (ruski naziv za rat na Istočnom frontu tokom Drugog svetskog rata) zajedno sa drugim žiteljima sela kopala rovove. Kasnije, kad je Zajukovo oslobođeno, imala je grozan zadataka da sakuplja mrtve i da ih sahranjuje.

Husein priznaje da je vreme uzelo svoj danak i da joj se vid i sećanja pogoršavaju poslednjih godina.

„U poslednje vreme veoma malo govori i ima probleme sa memorijom. Ponekad nas čak i ne prepoznaje“, kaže Husein.

Prema Ruskoj knjizi rekorda, Nanu je najstarija osoba u Rusiji za 2017. godinu. Međutim, na sertifikatu je pogrešno naveden datum njenog rođendana — 15. jul 1890. godine. Husein tvrdi da je njegova majka rođena 25. maja i da će uskoro napuniti 128 godina.

„Iskreno, nismo razmišljali da se obratimo Ginisovoj knjizi rekorda, ali ako postoji neko ko bi se bavio time, ne bismo to odbili“, zaključio je Husein.

Izvor: Sputnjik