KRISTALNO ČIST

Sezona regata i raftinga na srpskim rekama otvorena je 6. Međunarodnom regatom na reci Veliki Rzav, dugoj 62 kilometra koja se smatra najčistijom rekom Srbije. Desetak čamaca plovilo je rekom 15 kilometara upoznajući deo njene lepote.

 

Veliki Rzav, bistra i čista reka što skuplja planinske vode, svojim kanjonima, kaskadama, plažama i zelenilom privlači i avanturiste ali pre svega ljubitelje prirode s raznih strana, koji joj se posle prvog susreta obavezno vraćaju.

veliki rzav

„Krasna, divlja, neukroćena i nadam se da će takva i ostati“, kaže Nikola Petrov iz Zagreba.

„Definitivno ovakvih reka, čistih malo ima u celom regionu i ono što sam vidio u prva dva dana je fantastično“, kaže Elvis Starčević iz Zavidovića.

„Ja bih rekla da je jedna od najlepših reka u Evropi, pošto sam videla mnoge. S obzirom na to da puno ljudi živi u blizini Rzava rekla bih da je jako korisna reka“, kaže Judit Begnarik iz Novog Sada.

Nizak vodostaj od nepunih 70 centimetara, 12 stepeni rečne vode na toplih aprilskih dvadesetak u hladu za regataše nisu bili problem već izazov jer je rzavska plovidba prva u kalendaru regata i raftinga pa se na nju ide iz više razloga.

„Samo sa vode može da se vidi šta je ono što Rzav poseduje, to je deo koji smo sada izabrali od Drežnika do otprilike Arilja, ima jedan kanjon, iznad imaju još tri kanjona i kada je veći vodostaj onda su i oni uključeni“, kaže Nataša Milojević iz Ekološkog udruženja „Rzav“ Arilje, organizator.

„Svi smo mi došli da nekog vidimo, da nekog upoznamo, ali zahvaljujući reci koja je ključna u svemu. Ovim počinje sezona splavarenja, mogu slobodno reći i druženja, da ne slažem, bar 70 odsto nas smo već iks puta ovde bili i ostali se polako priključuju, tako da se porodica raftera polako i širi“, kaže Dragoljub Simović iz Prijepolja.

Širi se i krug rzavskih prijatelja jer su njime poslednjih godina plovili Česi, Slovaci, Italijani, rafteri svih zemalja u okruženju. Istovremeno širi se želja i obaveza da se najčistija reka Srbije očuva i zaštiti od divljih deponija koje povremeno niču na njenim obalama.

Izvor: RTS