USKRŠNJA JAGNJETINA PO RECEPTU GORDONA REMZIJA

Napravite odmak od tradicionalne pečene jagnjetine i probajte meso protkano istočnjačkim aromama, po receptu jednog od najpoznatijih šefova današnjice. Gordon Remzi i njegova uskršnja jagnjetina!

 

Pečena jagnjetina, sremuš, mladi krompiri… Ko da odoli pravim prolećnim aromama koje se tradicionalno služe na uskršnjoj trpezi?

uskršnja jagnjetina

Kako bi vaš dom na ovaj veliki praznik bio ispunjen zanosnim istočnjačkim aromama koje će na najbolji način istaći delikatnu aromu mlade jagnjetine, probajte recept koji je stvorio Gordon Remzi, najpoznatiji TV šef na planeti.

JAGNJEĆI BUT SA CIMETOM

Meso

Jagnjeći but, 2.5 do 3 kilograma

Začinska mešavina

1 supena kašika kurkume
1 supena kašika dimljene paprike
1 supena kašika semena komorača
1/2 supene kašike kajenske paprike
1/2 supene kašike mlevenog cimeta
1/2 supene kašike mlevenog karanfilića
so
biber
prstohvat majčine dušice
maslinovo ulje
2 stabljike celera, grubo isečene
3 štapića cimeta
1 veliki crni luk, grubo isečen
3 šargarepe, grubo isečene
3 kašike meda

Povrće

2 stabljike celera, grubo isečene
1 veliki crni luk, grubo isečen
3 šargarepe, grubo isečene

Vinegret

2 supene kašike senfa
2 supene kašike maslinovog ulja
rendana kora limete
sok jedne limete

Način pripreme:

Pomešajte sve začine i napravite tri zaseka u mesu. U svaki zasek stavite prstohvat majčine dušice i štapić cimeta. Utrljajte začine u meso i postavite ga u posudu za pečenje.

Uključite infracrveni grejač rerne na najvišu temperaturu i pecite meso sa svake strane oko 10 minuta, dok se površina ne karamelizuje. Izvadite meso, isključite infracrveni grejač i uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Dodajte u posudu za pečenje isečeno povrće koje ste poškropili maslinovim uljem, pobiberili i posolili. Pecite meso u skladu sa sledećim merama: 50 minuta pečenja po 1 kilogramu mesa, plus još 25 minuta.

Kada je jagnjetina ispečena, izvadite je iz rerne i ostavite meso da se „odmori“ 10-15 minuta. Služite meso preliveno vinegretom, a od moče od pečenja i povrća možete napraviti ukusni sos.

Prijatno!

Izvor: Vinoifino.rs