KAMENA UMETNOST

Najčešće ga prepoznaju čuvari plaže, jer tamo traži kamenje za svoj hobi. I tako već 40 godina koliko umetnik iz Zemuna Zoran Milinković pravi kamene figurice. Njegovi radovi obišli su svet, a ulepšao je i mnoga detinjstva.

 

Dva Šumadinca i Šumadinka namučili su jednog umetnika iz Zemuna. Zoran Milinković ove figurice uspeo je da napravi posle čak četiri decenije, koliko se bavi minijaturama u kamenu.

zoran milinković

„Kad sam bio na Hrvatskom primorju u Crikvenici, kupio sam prijateljici i njenoj ćerki jednu figuricu tako je to krenulo. U septembru 1979. sam započeo. Jedna od prvih figurica je bila pokojnog Branka Stankovića, fudbalskog trenera Crvene zvezde sam napravio. Video sam da ima interesovanja i onda je došla ljubav“, seća se umetnik Zoran Milinković.

Osim ljubavi za ovaj hobi potrebni su strpljenje i preciznost. Uz to, naravno, i malo slikarskog umeća.

„Od šeste godine ja sam precrtavao Sneška Belića i Deda Mraza, tada su bile te razglednice i to sam precrtavao. Tako da sam stekao verovatno taj neki mali talenat i stekao sam i ljubav prema slikanju i slikarstvu“, objašnjava Milinković.

Zoran je radio kao keramičar, čuvar, električar, radnik u obezbeđenju… Kaže da mu je od svih poslova, ipak, najdraže zvanje majstora za kamene figurice, koje ponekad pravi i po 15 sati dnevno.

„Otprilike za jednog klovna da kažemo 7-8 sati je potrebno da ga napravite pa da ga obojite. Evo vidimo ovog klovna on je poluproizvod, evo sada treba osmisliti kakvu mu garderobu dati i kako ga obojiti“, pojašnjava ovaj umetnik.

Najviše vremena potrebno mu je da izbrusi, sastavi i oslika figuricu, dok odabir kamena lako ide.

„Ja čim vidim kamen, ja znam za šta može da se upotrebi – da li je to glavica neka ili od ptice nogica neka, ili može da bude kljun na nekoj ptičici. Kamen mi je još uvek ostao iz Crne Gore, sa tih plaža kao što je petrovačka, Buljarice, krš u stvari što nazivaju Crnogorci. A deo je sa Drine, jer voda ga je brusila i pesak, tako da je on obao“, kaže Zoran.

U stalnoj je potrazi za kamenom, ali i drugim sirovinama potrebnim za rad.

„I naravno, što je najbitnije u izradi figurica, morate da volite to i da radite sa pravim bojama i pravim lepkovima, sve koje se rade mimo toga gubi se čar i gubi se tržište i vara se narod“, ističe ovaj zemunski umetnik.

Za sve ove godine nije bilo nijedne reklamacije. Konkurencije nema i kaže da nije upoznao kolege koje se bave sličnim hobijem.

„Zato što ne mogu da naplate današnji rad, ako bih ja radio ceo dan figuricu i naplatio je 200 dinara, a gde su tu boje i ostalo? Vremenski odvlači dosta, ali ne može mnogo da se zaradi“, napominje Milinković.

Uprkos tome, srećan je jer su njegove figurice obišle svet. Sada je u potrazi za mestom u Beogradu gde bi izložio svoja mala umetnička dela. Entuzijazam ga ne napušta, pa je proteklih dana naučio da oslikava i kamene oblutke. Posle Nikole Tesle, probaće da na kamenu ovekoveči i Novaka Đokovića.

Izvor: RTS