SLATKO MRŠAVLJENJE

Niskokaloričnost, smanjen glikemijski indeks i bogatstvo aminokiselinama neke su od prednosti smeđeg šećera koji se preporučuje kao zamena za običan beli šećer svakome ko želi da oslabi.

 

Slatkiši su obično uvek u konotaciji prekomerne težine ili gojaznosti. Zbog toga mnogi oklevaju da konzumiraju šećer bez obzira da li je u pitanju beli ili smeđi, jer se plaše da ne dobiju na težini ili kojim slučajem zarade šećernu bolest. Međutim, smeđi šećer je taj koji zapravo može pomoći u gubljenju kilograma.

prednosti smeđeg šećera

Dodavanjem smeđeg šećera u bilo koju hranu ili piće ne samo da će im poboljšati ukus, već će se time učiniti izvesne koristi za organizam, s obzirom da sadrži puno hranljivih materija. Među najvažnijima izdvajaju se gvožđe, magnezijum, cink i kalijum, kao i mnogi vitamini, posebno pojedini iz B kompleksa.

Zbog sadržaja hranljivih materija, konzumiranje smeđeg šećera će učiniti telo zdravijim i pomoći da se izbegne nekoliko ozbiljnih bolesti koje su povezane sa konzumiranjem običnog šećera. Preporuka je korišćenje smeđeg šećera jer sadrži čvrstu glukozu koju telo teško procesuira.

Smeđi šećer prepoznaje se po crvenkastoj ili smeđoj boji i produkt je palminog drveta. Ova vrsta šećera veoma je dobra za mršavljenje i taj njen status zasniva se na činjenici da se može koristiti kao zaslađivač sa niskom kalorijskom vrednošću, zbog čega je odlična u sprečavanju povećanja telesne težine.

U tom smislu možemo navesti četiri glavne prednosti smeđeg šećera.

1) Nizak glikemijski indeks

Glikemijski indeks u hrani pokazuje koliko brzo ta hrana može da se preobrati u šećer. Što je veći taj broj, to će se namirnica brže pretvoriti u šećer. Potrošnja previše namirnica sa visokim glikemijskim indeksom može biti štetna za organizam, jer može izazvati gojaznost, otpornost na insulin, dijabetes, kao i druge bolesti i medicinska stanja kao što su visoki krvni pritisak, kardiovaskularne oboljenje ili moždani udar. Zato konzumiranje smeđeg šećera koji ima mali glikemijski indeks može pomoći u topljenju kilograma. Pošto je šećer namirnica koju je teško izbeći, korisno je što pre početi sa zamenom belog šećera smeđom varijantom.

BioLiver kapi za masnu jetru

2) Bogat aminokiselinama

Ljudski organizam ne može dobro da funkcioniše bez aminokiselina, jer one imaju važnu ulogu, čak i onda kada se osoba nalazi u režimu gubljenja težine. Aminokiseline se proizvode u telu, ali ih je mnogo više potrebno od onoga što telo može da proizvede, pa ih treba unositi kroz hranu. Odlično je uzimati smeđi šećer i u jelu i kao zaslađivač u piću, jer on sadrži zavidan nivo aminokiselina neophodnih za zdravlje čoveka.

3) Niskokaloričan

Za one koji vole da konzumiraju slatkiše i slatke napitke, a žele da smršaju, dobra je vest to što se beli šećer može kompletno zameniti smeđim. Osim što ima niski glikemijski indeks, smeđi šećer ima i malo kalorija, što je jako značajno kada je u pitanju mršavljenje. Čisti smeđi šećer koji je napravljen bez ikakvog dodatnog sastojka sadrži samo 10 odsto kalorija i može veoma pomoći u održavanju optimalnog zdravlja.

4) Dobrog je ukusa

Svako ko želi da smrša nije u mogućnosti da jede ili pije šta poželi, ali kada je u pitanju smeđi šećer stvari su malo drugačije. Slatki ukus smeđeg šećera je savršen za zaslađivanje obroka, jer njegov ukus nije ni suviše sladak ni preterano blag. Tako će dodavanjem smeđeg šećera hrana istog trenutka imati mnogo bolji ukus.