PODIZANJE SAMOPOUZDANJA

Da smo fit i u formi znamo prema vagi koja nam pokazuje kilograme. Međutim, postoje i prećutni znaci da nam je forma na zavidnom nivou, a oni se nigde ne pokazuju kada stanemo na vagu.

 

Sledeći put kad stanete na vagu i ne ugledate očekivanu brojku, iako ste prethodno strogo pazili na ishranu i vežbali, nemojte biti razočarani. Manje kilograma na vagi nije jedina potvrda da ste smršali niti da ste fit i u dobroj telesnoj formi.

fit i u formi

Zato će vam samopouzdanje podići sledećih pet dragocenih znakova koje vam vaga za merenje telesne težine nikada neće pokazati.

1. Kako vam stoji odeća

Vaga vam neće pokazati jeste li izgubili samo centimetar ili ste smršali za celi konfekcijski broj. Mišići su puno kompaktniji od masnog tkiva, što znači da će vam odeća vrlo verovatno bolje stajati ako ste dobili mišiće i izgubili salo.

2. Koliku mišićnu masu imate

Mišići su teži od masnog tkiva pa ako vaga pokazuje istu kilažu ili čak veću, a vežbali ste i pazili na ishranu, to može značiti da ste istopili salo i izgradili mišiće. To će vam pomoći dugoročno, jer telo sagoreva više kalorija kako bi mišiće snabdelo energijom nego što ih sagoreva kada imate više masnog tkiva.

3. Koliko povrća i voća pojedete svaki dan

Klasična vaga za merenje težine vam ne govori šta se događa u vašem organizmu, naročito kad je reč o tome unosite li dovoljno hranjivih materija. Ono čime svakodnevno snabdevate organizam puno je važnije za vaše celokupno zdravlje i telesnu formu od brojke koju pokazuje vaga.

4. Koliko ste naučili o zdravom načinu života

Ako želite da smršate dugoročno, važno je da se edukujete o zdravom životu, strategijama mršavljenja i održavanja telesne težine koje će vama najbolje odgovarati. Vaga vam neće pokazati šta ste sve naučili o zdravijem načinu života kao ni to koje ste sve navike, od kojih ćete u godinama pred vama profitirati telesno, a onda i mentalno, usvojili.

5. Koliku težinu možete podići i koliko možete pretrčati

Vaga vam neće reći ni u kakvoj ste telesnoj formi, tako da i ljudi s kojim kilogramom viška mogu biti superfit i uspešno dizati tegove i pretrčati impresivne deonice.

Izvor: Zadovoljna.hr