UZDRAVLJE!

Za muškarce se o tome nikada nije postavljalo pitanje, ali da i žene treba da piju pivo, nekako je uvek predstavljalo tabu temu. Ipak, postoje zaista opravdani razlozi zašto je pivo idealno alkoholno piće baš za žene!

 

Pivo je namirnica koja se ravnopravno nosi s drugim zdravim namirnicama. Hmelj, kao glavni sastojak piva, bogat je izvor humola, koji inhibiraju enzime odgovorne za pokretanje upalnih procesa.

žene treba da piju pivo

Umereno ispijanje alkoholnih pića je dobro za zdravlje. Štaviše, nedavne studije su pokazale da pivo, a posebno crno, ima mnoge blagodeti na zdravlje i lepotu žene. Evo zbog čega sve nikako nije loša ideja popiti čašu piva.

1. Jača kosti

Žene koje piju dva mala piva dnevno imaju jače kosti od onih pripadnica nežnijeg pola koje ne uživaju u tom alkoholnom piću. To je rezultat studije National College of Naturopathic Medicine iz američke savezne države Oregon koja je objavljena u listu „Natural Medicine Journal“.

Ova studija je pokazala da pivo sadrži značajne količine biorazgradivog silicijuma, što je jedan od značajnih elemenata od kojih su izgrađene ljudske kosti. Umereno ispijanje piva zato se posebno preporučuje ženama u menopauzi koja je povezana sa stanjivanjem gustine kostiju.

2. Preventivno deluje na prehladu i ima protivupalna svojstva

Pivo je izvrstan izvor vitamina i minerala poput magnezijuma, kalcijuma i selena koji štite celo telo od sezonskih bolesti. Uz to sadrži i brojne antioksidante koji jačaju imunitet.

3. Ulepšava kožu, jača nokte i kosu

Pivo je odličan izvor vitamin B kompleksa (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenska kiselina, piridoksin, biotin, folna kiselina i kobalamin) koji je zadužen za lepu i zategnutu kožu, pomaže u održavanju tonusa mišića i daje energiju celom telu. S obzirom da se iz hrane ne apsorbuje dovoljna količina vitamina iz ove grupe, treba ih nadoknaditi na neke druge načine. Postoji čak i verovanje da komarci izbegavaju osobe koje imaju uravnotežene količine B kompleksa u telu. Zbog kvasca i hmelja koji se u njemu nalaze, ispijanje piva jača nokte i kosu.

4. Smanjuje nadutost tela 

Istraživanja su pokazala da crno pivo ima više hranjivih materija od svetlog piva. U 350 mililitara crnog piva nalazi se više od jednog grama prehrambenih vlakana, dok se u istoj količini svetlog piva nalazi manje od jednog grama. Prehrambena vlakna poboljšavaju zdravlje probavnog sistema, smanjuju nadutost i zatvor stolice.

5. „Ubija“ prolećni umor

Osećate se umorno i razdražljivo? Verovatno patite od posledica prolećnog umora, koje je između ostalog povezano i s manjkom gvožđa u krvi. Ono se teško apsorbuje iz hrane, pa ga treba uzimati i na druge načine. Crno pivo odličan je izvor upravo tog minerala. Učinak alkohola će s druge strane pozitivno rešiti i probleme s nesanicom.

6. Štiti srce

Umereno ispijanje piva povećava količine dobrog holesterola, smanjuje nivoe onog lošeg, razređuje krv i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Jedna italijanska studija je dokazala da žene koje ispijaju jedno pivo dnevno imaju 42 odsto manje šanse od dobijanja kardiovaskularnih bolesti za razliku od onih koje nisu ispijale alkoholna pića. Osim toga, umereno ispijanje alkohola smanjuje mogućnost od dobijanja dijabetesa tipa 2.

7. Hidrira nakon vežbanja

Zaboravite na energetska pića i posle vežbanja popijte čašu piva. Španski istraživači sa univerziteta u Granadi dokazali su da pivo ima bolji hidrirajući učinak na telo od obične vode kada telo dostigne više temperature što je slučaj kod ozbiljnijih rekreativaca i profesionalnih sportista. Pivo sadrži i veliku količinu biotina važnog za dobijanje energije, ali i antistresni mineral magnezijum, selen, fosfor, kalijum i silicijum. Stoga je pivo veoma dobar izotonik, pa se preporučuje njegova konzumacija odmah posle sportskih aktivnosti. Pivo relaksira i deluje protivupalno.

Izvor: Zadovoljna.hr