PRIČA O ČIKA SELETU

Piroćanac Ivan Mančić i Nišlija Miroslav Mitić, na konkursu Društva za akademski razvoj, osvojili su prvo mesto za autorski kratki film “Čegarski bol” – o čika Seletu, čuvaru Čegarskog spomenika. Na istom konkursu, Mančić je osvojio prvo i drugo mesto za fotografiju.

 

Pobednički film je osmišljen i snimljen za svega par dana, tako da je bilo malo vremena da se ispriča priča. Na konkursu su bile 3 kategorije, a ovaj “južnjački” pobedio je u kategoriji Ljudi.

čegarski bol

Odlučili smo se da priča bude vezana za Niš, grad koji ima bogatu istoriju i setili smo se Čegarskog boja i čika Seleta, čoveka koji 30 punih godina volonterski čuva spomenik na Čegru, održava ga i dočekuje goste i turiste iz celog sveta – rekao je Mančić.

Pobednik konkursa dodaje da ovim kratkim filmom nije završena priča o čuvaru spomenika Čegar, za koga mnogi sa pravom kažu da je on srpski čika Đorđe, koji je čuvar srpskog groblja u Solunu.

Na snimanju je čika Sele bio toliko inspirativan i otvoren za razgovor da je snimanje potrajalo. Ispričao je puno toga zanimljivog što nema u udžbenicima, da nam je prosto bilo žao da to sve sečemo i izbacujemo u montaži, jer je film po propozicijama morao da bude maksimalno 3 minuta. Tako da smo odlučili da nastavimo snimanje kako bi uskoro napravili i malo duži video dokumentarac o čika Seletu, jer on svakako to zaslužuje – dodao je Mančić.

Osim nagrade za film, Ivan Mančić je osvojio prvo mesto za fotografiju Kosidba na Rajcu i drugo mesto za fotografiju Đurđevdan u selu Dojkinci u kategoriji Događaji.

Društvo za akademski razvoj je 2013. godine pokrenulo kampanju za očuvanje i promociju kulturne baštine u Srbiji i već 5 godina za redom organizuje foto i video konkurse pod nazivom “Kultura na dar”. Na ovogodišnjem konkursu su dodeljene 3 nagrade za film i 3 za fotografiju.

Izvor: Juznevesti.com