PAR SAVETA ZA LEPŠE DETINJSTVO

Kada bi se u jednoj reči trebalo opisati šta je to dete, ili makar šta bi dete trebalo da bude ta reč bi sigurno glasilo – sreća. Sreća je dete i za one koji ga dobiju, sreća i za okolinu, a najvažnije od svega, dete je sreća za samo sebe.

 

Čak i ona deca koja se ne birajući, nađu na putevima koji su prošarani patnjom, zaslužuju da svaki pedalj zemlje gaze srećnim korakom.

Zbog toga se kao tema nameće upravo dečija sreća i sve one propratne okolnosti koje decu čine veselom, vedrom i srećnom.

Crtani filmovi pospešuju maštovite snove

Može se reći da su deca u današnje vreme pomalo izgubila kompas u realnosti i svoju sreću preselila na internet. Naravno da deca treba da žive u skladu sa vremenom iz kog su, ali ih ponekad moramo i nadgledati kada život presele u digitalni svet. Stari provereni recepti koji su se sa televizije preselili na Youtube jesu crtani filmovi. Kada želite da dete ponešto i nauči, ali i uživa u ostvarenjima onih koji zbog dece i postoje, pustite im crtane filmove. I sami su mladi roditelji odrastali na njima. Naš je savet ipak, samo dozirano.

Stripovi za učenje čitanja

Dokazano je da deca bolje reaguju na slike nego na slova. Poneki od njih umeli su da za pisanje slova kažu da slova crtaju. Baš zato je deveta umetnost izvanredna za decu. Deca na osnovu slika mogu učiti i scenske pokrete i kadriranje, ali i uz asistenciju roditelja i vaspitača učiti da čitaju. Ukoliko roditelji nemaju vremena da se do te mere posvećuju deci, privatni vrtići su ti koji će sigurno pružiti adekvatne početke obrazovanja, ali i život deci učiniti zanimljivijim. Dobri vaspitači i vaspitačice ogledaju se i u individualnom radu sa decom, pa će se definitivno dodatno posvetiti vašim klincima u putu ka njihovoj sreći.

Društvo – bitan faktor

Bitno je da deca od najranijih dana razvijaju timske navike, kao i da se socijalizuju. Ne postoje bolji načini nego decu upisati u vrtić, na sport, pevačke ili glumačke sekcije. Tamo će deca suzbijati svoje ponekad sebične navike i naučiti da sebe dele sa drugima. Ljudska sreća nekada zavisi i od drugih ljudi, a deca će se od ranih dana navikavati na ovaj model.

Fizička aktivnost

Svedoci smo toga da su deca sve neaktivnija, gojaznija i usamljenija. Sport je idealan način da dete stekne drugačije navike. Aktivnija deca su kod kuće manje nemirna, lepše spavaju i bolje se hrane. Imajte u vidu to kada dozvoljavate svom detetu da uz tablet, telefon ili računar provodi sve vreme. Potpuno smo saglasni da su tako mirni i lakše se i sami snalazite, ali ne zanemarujte da vam se to može obiti o glavu. Njima takođe.

Rođendani i slavlja

Zanimljivo je da deca uvek pozitivno reaguju na proslave. Torte, pevanje i muzika, rođendanske kapice i trubice deci izmamljuju osmeh. Potrudite se da svakoga dana inspirišete svoju decu, ali im katkad priredite i neočekivana iznenađenja. Povod za to svakako mogu biti i rođendanske proslave, a povode možete smišljati i sami.