IZABRATI KAKO TREBA

Greške kod doručka koje nesvesno pravimo, čak i onda kada pazimo šta jedemo za prvi dnevni obrok, mogu nas koštati toga da ne možemo oslabiti i pored velikog truda i odricanja. Koje su to greške?

 

Bez obzira kakav stav imate prema prvom jutarnjem obroku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno uticati na obim vašeg struka. Problem nastaje kada biramo kalorijske „bombe“, odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.

greške kod doručka

Ovo su neke od najčešćih grešaka koje pravimo tokom doručka.

1. Izbegavamo proteine

Kremasta kafa i kolačić poput mafina čest su izbor ako prvi jutarnji obrok jedemo s nogu, van kuće. Reč je o finoj kombinaciji za oči i želudac, kojoj nažalost nedostaje proteina. Istraživanja su pokazala da doručak baziran na proteinima uravnotežuje količine šećera u krvi i smanjuje nagle napade gladi. Pokušajte da započnete dan s dva tvrdo kuvana jaja i jabukom ili jogurtom u koji ste dodali čia semenke.

2. Preterujemo sa sokom

Voćni sok može biti odličan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa konzumaciji voća. Za upoređivanje, jedna prosečna narandža ima oko šezdeset kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom valja znati i da u soku nedostaje prehrambenih vlakana, kojih ima u obilju u prirodnoj voćki. Nova studija objavljena u časopisu „Appetite“ pokazala je i da osobe koje piju mnogo soka imaju veći krvni tlak od onih koji to čine tek povremeno.

3. Jedemo pogrešne masti

Poznato je da su telu potrebne masti da bi moglo normalno funkcionisati. Ali to ne znači da treba s njima preterivati, a posebno ako je reč o zasićenim masnim kiselinama poput maslaca ili slanine. Preporučuje se kombinacija zdravih masti poput grčkog jogurta s malo naseckanih orašastih plodova.

BioLaksativ protiv opstipacije

4. Dodajemo veštačke zaslađivače

Ako nešto nema kalorija, ne znači i da nema negativnih posledica na naše telo. Studija iz časopisa „Nature“ pokazala je da veštački zaslađivači mogu narušiti ravnotežu bakterija u želucu koje rezultiraju pojačanom potrebom za fruktozom kako bi se osećali zadovoljnima. Zbog toga se sugeriše ispijanje kafe bez ikakvih zaslađivača, ali s dodatkom začina poput cimeta koji će podstaknuti rad metabolizma.

5. Predugo čekamo na doručak

Ako prvi obrok u danu jedemo tek nakon nekoliko sati od buđenja, odnosno tek kad nas podseti „zov“ želuca, veće su šanse da ćemo „preterati“ s konzumacijom hrane i završiti s nekom kaloričnom „bombicom“ u ruci. Iako ne postoji službeni raspored kada bi trebalo jesti prvi obrok u danu, valja pripaziti da nam telo nije izgladnjeno.

6. Ne pazimo na veličinu namirnica

Verovali ili ne, ali i veličina namirnice utiče na količinu hrane koju unosimo u organizam. Studija sa unverziteta „Pen Stejt“ pokazala je da osobe pojedu i do osamdeset kalorija više po obroku kada konzumiraju žitne pahuljice manjeg oblika. Glavni razlog za to je što željenu količinu merimo „odokativnom“ metodom. Umesto toga, koristimo se kuhinjskom vagom i pojedimo upravo onoliko hrane koliko treba našem organizmu.

7. Jedemo preobilne obroke

Preskakanje doručka nepovoljno utiče na organizam, kao i preveliki obroci. Velike količine hrane opteretiće telo, usporiti metabolizam i uspavati nas. Umesto toga, treba birati obroke sastavljene od uravnotežene promere proteina i ugljenih hidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.

Izvor: Zadovoljna.hr