PISANJE JE USAMLJENIČKI ŽIVOT

Oktobra 1954. godine Ernest Hemingvej je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Dao je izjavu za javnost u kojoj kaže da su neki drugi pisci pre njega zaslužili ovu nagradu. Ovo je Hemingvejev govor povodom dobijanja prestižne nagrade.

 

Nemajući veštinu za pripremanje govora niti oratorske moći, niti sam retorički dominatan, želim da zahvalim upraviteljima fondacije na velikodušnosti Alfreda Nobela za ovu nagradu.

hemingvejev govor

Nijedan pisac koji zna za velike pisce koji nisu dobili Nobelovu nagradu ne može je primiti drukčije nego s poniznošću. Ne treba nabrajati ove pisce. Svako ovde može napraviti svoju sopstvenu listu prema svom znanju i svojoj savesti.

Bilo bi nemoguće tražiti od ambasadora moje zemlje da čita govor u kom je pisac rekao sve stvari koje su mu u srcu. Stvari o kojima čovek piše nisu, možda, odmah primetne i, ponekad, to je njegova srećna okolnost; ali, naposletku, one su sasvim jasne i po njima i stepenu alhemije koji poseduje – on će istrajati ili će biti zaboravljen.

Pisanje, u najboljem slučaju je usamljenički život! Udruženja pisaca ublažavaju piščevu samoću, ali sumnjam da poboljšavaju njegovo pisanje. Njemu raste ugled u javnosti dok gubi svoju usamljenost i često se njegov rad pogoršava. Ukoliko radi sam i ako je dovoljno dobar pisac, on se mora suočiti s večnošću, ili, u nedostatku nje, svakodnevicom.

Za istinskog pisca svaka knjiga bi trebalo da je nov početak gde on proba nešto što je izvan dostignutog. On bi trebalo uvek da pokušava nešto što još nikad nije urađeno ili što su drugi pokušavali i nisu uspeli. Onda, ponekad, uz mnogo sreće, on će uspeti.

Kako bi jednostavno bilo pisanje književnih dela ako bi bilo samo neophodno napisati na drugi način ono što je bilo dobro napisano. To je zato što smo imali tako dobre pisce u prošlosti tako da je pisac isteran daleko iz prošlosti gde može otići, tamo gde mu niko ne može pomoći.

Pričao sam predugo za jednog pisca. Pisac treba da piše o onom što ima da kaže, a ne da izgovara, to. Ponovo, zahvaljujem Vam.

Izvor: Kultivisise.rs

Priredio: Velibor Mihić