Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

UMETNOST DRVENARIJE

Grandiozno vijugavo drveno stepenište krasi sveže otvoreni restoran „Hide“ u Londonu. Stepenice ovog impozantnog projekta uvijaju se ka naviše, energično spiralno poput vretena.

 

Atmos Studio je završio izgradnju grandiozno-vijugavog stepeništa od lameliranog hrasta koje se nalazi u cenralnom delu nedavno otvorenog restorana u „Mayfairu“ u Londonu.

„StairStalk“ je centralni deo nedavno otvorenog restorana „HIDE“ Olivera Dabbousa, i prostire se na nekoliko nivoa. Podiže se iz podrumskog dela gde se nalazi bar do dela za ručavanje koji je smešten u okviru prizemlja i mezanina.

vijugavo drveno stepenište

Celokupan koncept za enterijer restorana je razvila dizajnerka enterijera Rose Murray, direktorka firme These White Walls, pre nego što je Atmos Studio doveden da kreira eksponat-stepenište. Restoran je projektovala arhitektonsko-konsultantska kompanija Lusted Green.

Murrayin koncept je fokusiran na temu „stanovanja“ i ponovnog prikazivanja poznatih elemenata. Ovo je bila početna tačka za projektovanje stepeništa, koje je osmišljeno da se uzdiže i bude u interakciji sa postojećim prostorijama.

Vijugavo drveno stepeniste unutar restorana-1805-2

Stepenice su izgrađene oko skrivenog jezgra od čelika i šperploče, čije je postavljanje bilo neophodno da bi se omogućilo da se one postave na sredini tj. da budu udaljene od zidova. Dodatnu podršku pružaju čelične ploče ugrađene u drvo.

Vijugavo drveno stepeniste unutar restorana-1805-3

Poljske firme Trabczynski i GD Staircases su bile zadužene za upravljanje izgradnjom. Izgrađene su korišćenjem specijalizovane metode obrade drveta, što podrazumeva lameliranje stotina slojeva furnira kako bi se napravili konturni oblici koji zadržavaju iluziju čvrstog drveta.

Gazišta stepeništa imaju profile koji izlaze iz oslonca i balustrade kao lišće što izlazi iz stabljike.

Vijugavo drveno stepeniste unutar restorana-1805-4

„Uvijaju se ka naviše, energično spiralno poput vretena, odakle se neprekidno razvijaju iz strukturalnog stabla kao kao što to čini lišće, dok se grane slično obavijaju kako bi se oblikovala delikatna talasasta balustrada koja pažljivo usmerava goste“, dodao je studio.

Vijugavo drveno stepeniste unutar restorana-1805-5

Najniži stepenik ima blago konkavnu formu koja postepeno okreće i formira sve izlazniju krivu.

Kako se konstrukcija „penje“ iz podruma u mezanin, svaki gazeći sloj blago reflektuje i odražava različita svojstva tona koja se primenjuju u okviru tri unutrašnja prostora.

Vijugavo drveno stepeniste unutar restorana-1805-6

Foto: Alex Haw

Izvor: Građevinarstvo.rs

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: