DOPRINOS OČUVANJU JEZIKA I NEGOVANJU KULTURE GOVORA 

Novinar i muzički urednik radija „Slovo ljubve“ Jelena Jež i prevodilac i književni stvaralac iz Rusije Ana Rostokina dobitnice su ovogodišnje nagrade „Branislav Mane Šakić“.

 

Stručni žiri Fonda „Branislav Mane Šakić“, na čijem čelu je prošlogodišnja dobitnica istoimene nagrade Slobodanka Vujanić, spiker Radio Republike Srpske, doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnje, 21. po redu priznanje pripadne Jeleni Jež, novinaru i muzičkom uredniku „Slova ljubve“, radija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, imajući pre svega u vidu da je svojim radom, koji je na zavidnom nivou, dala značajan doprinos u očuvanju srpskog jezika i negovanju kulture govora u elektronskim medijima Srbije, okruženja i rasejanja.

branislav mane šakić

Ovogodišnji laureati: Jelena Jež i Ana Rostokina

Muzičko obrazovanje i novinarstvo se od 1995. godine, kada Jelena Jež postaje deo Muzičke redakcije Radio Jugoslavije, neprekidno prepliću u profesionalnom odrastanju ovogodišnjeg laureata. Slede nova iskustva kroz rad u JU radiju, Vračarskom glasniku, potom u Dramskom programu Radio Beograda i Međunarodnom radiju Srbija, da bi od septembra 2009. sva svoja znanja i umeća utkala u Radio „Slovo ljubve“, gde i danas radi. Autor je i voditelj brojnih emisija.

Uz postojeće odličje, koje se u kontinuitetu dodeljuje od 1998. godine, Fond „Branislav Mane Šakić“ je 2017. ustanovio i novu vrstu nagrade sa ciljem da se dodeljuje strancima za izvanredno vladanje srpskim jezikom. Žiri i njen predsednik, prošlogodišnji dobitnik Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, su se usaglasili da ovogodišnje Specijalno priznanje ode u ruke Ruskinje Ane Rostokine, prevodioca i književnog stvaraoca.

Ana Rostokina je rođena u Moskvi, a od 2009. godine živi u Beogradu. Srpski jezik je počela da uči još u srednjoj školi, da bi ga potom usavršila na Univerzitetu Lomonosov, a master studije završila na Filološkom fakultetu u Beogradu. Posvećena književnom stvaralaštvu i prevođenju, uspostavlja mostove kulture između Rusije i Srbije.

Inače, Fond i nagrada su osnovani 1998. godine u znak sećanja na jednog od prvih spikera Radio Smedereva, Branislava Maneta Šakića, a Plaketa i Specijalno priznanje, dar supruge Jadranke Nićin, biće uručeni ovogodišnjim dobitnicima na prigodnoj svečanosti u utorak, 5. juna 2018. u Narodnoj biblioteci Smederevo.

Podsećanja radi, priznanje su dobili : Danica Lekić, spiker Radio Smedereva, koja je sa kolegom Šakićem u ovoj kući bila od njenog osnivanja, potom Draga Jonaš (Radio Beograd), Marija Slavković (Radio Beograd), Duško Marković (Radio Beograd), Snežana Živković (RTV Novi Sad), Vinka Knežević (RTV Kragujevac), Žarko Obračević (Radio Beograd) i Tomislav Bogdanović (RTV Kruševac). Među dobitnicima su i Dušanka Kalanj (Radio televizija Srbije), Svetlana Aleksić (RTV Panonija, Novi Sad), Aleksandar Gajšek (Televizija Studio B, Beograd), Stevo Obrić (RTV Kragujevac), Miloje Mića Orlović (Radio televizija Srbije), Miroslav Vojvodić (Radio Beograd), Desanka Milosavljević (Radio Kosovska Mitrovica), Dina Čolić (Radio televizija Srbije), Svetlana Mladenović (Radio Beograd 202), Ljiljana Marković (Radio televizija Srbije), Marina Rajević Savić (Televizija Hram) i Slobodanka Vujanić (RTRS, Radio Republike Srpske).

Pored pomenutog odličja Fond je 2017. ustanovio još jednu novinu – Specijalno priznanje namenjeno strancima koji svojim radom i znanjem srpskog jezika predstavljaju primer vredan pažnje.

Prvi dobitnik je Francuz Arno Gujon, osnivač i direktor Humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“.

Želeći da podstaknemo očuvanje našeg jezika, štiteći ga od stranih uticaja negovanjem pravilnog govora, posebno u elektronskim medijima Srbije, gde je uloga spikera, voditelja i novinara od posebne važnosti, podsećamo da je upravo tim povodom 1998. godine ustanovljena nagrada „Branislav Mane Šakić“, sa namerom da se dodeljuje za vrhunski domet i visoki profesionalizam u ovom poslu. Od 2017. godine nagrada pokriva i područje okruženja i rasejanja.

Značaj nagrade „Branislav Mane Šakić“ je utoliko veći ukoliko se zna da je prva i do skora jedina te vrste na području bivših država SRJ i SCG, kao i Srbije, čemu u prilog govori i kontinuitet njene dodele.