MELEM NA RANU

Koje su to najbolje lekovite biljke za kožu i zašto se koriste. Naš izbor za top 5 biljaka koje koža voli i koje dovode do regeneracije i ozdravljenja kože

Razne biljke se već vekovima koriste kako u ishrani tako i zbog svojih višestrukih lekovitih i aromatičnih svojstva. Biljke često doprinose ukusu naših omiljenih jela, ulepšavaju njihov izgled i neretko su sirovine za izradu mnogih lekovitih preparata i lekova koji se izdaju bez recepta.

Kada je u pitanju nega kože, lekovite biljke takođe pokazuju nezamenjiva sredstva – osim što vrše korekciju mirisa, predstavljaju neiscrpljiv izvor lekovitih supstanci koje se koriste za proizvodnju mnogih prirodnih proizvoda koji se svakodnevno koriste.

Neven Najbolje lekovite biljke za kožu - top 5 biljaka koje koža voli

Navedimo samo najbolje lekovite biljke za kožu od velikog broja biljaka koje se koriste za održavanje lepote, kvaliteta i zdravlja kože:

Neven (Calendula officinalis)

Ova lekovita biljka pokazuje antiinflamatorna, antibakterijska i antivirusna svojstva. Neven sadrži supstance koje ubrzavaju proces reparacije oštećenih ćelija kože. Veoma je cenjena zbog značajne uloge u lečenju i ublažavanju simptoma ekcema. Neki od najznačajnijih efekata nevena:

Zaštitni efekat

Neven je često korišćen dodatak anti-aging (protiv starenja) formulacijama jer pomaže koži da održi zdrav i mladalački izgled. Istraživači smatraju da je to zbog visokog sadržaja antioksidansa koji ostvauju zaštitnu ulogu tako što sprečavaju oštećenja uzrokovana delovanjem štetnih slobodnih radikala.

Efekat protiv starenja

Cvetovi nevena, sadrže pigmente karotenoide što se lako može primetiti na osnovu karakteristične boje. Oni poseduju brojna lekovita svojstva, ključni su za umanjenje uticaja starosti na stanje i izgled vaše kože i održavaju njen mladalački izgled. Karotenoidi štite kožu od negativnog uticaja stresora iz spoljašnje sredine i prirodno su prisutni u određenim slojevima kože.

Hidratantni efekat

Neven omogućava pravilnu negu i hidrataciju, tako da je odlična za primenu kod suve i osetljive kože. Kreme ili masti na bazi nevena su toliko blage da se slobodno mogu koristiti i na veoma osetljivom regionu ispod očiju, takođe, bezbedna je primena i kod male dece.

Lavanda (Lavandula angustifolia)

Pored opuštajućeg i sedativnog efekta, lavanda takođe ima brojna lekovita svojstva i pomaže u poboljšanju cirkulacije koja omogućava regeneraciju svih tkiva u našem organizmu i čini našu kožu zdravom. Lavanda sadrži jedinjenje linalol u relativno velikim količinama, jedinjenje za koje je potvrđeno da pomaže u lečenju i održavanju zdravlja kože, a takođe sprečava degeneraciju tkiva u koži i sprečava prerani nastanak bora. Osim toga, pokazano je da lekovite supstance iz lavande podstiču rast novih ćelija kože i vrše zamenu starih i oštećenih ćelija. Lavanda takođe pomaže u lečenju rana, ožiljnog tkiva, akni, ekcema i problematične kože. Poseduje antivirusna, antiinflamatorna, antioksidativna, antibakterijska i antiseptična svojstva što je predstavlja osnovni razlog zašto je lavanda jedna od najcenjenijih biljaka koje se koriste za razvoj preparata za negu kože.

Koža je naš najveći organ, tako da je veoma važno održavati njeno zdravlje. Trebali bi izbegavati rizične tretmane opasnim hemikalijama i umesto toga primenjivati prirodne lekovite preparate.

BioBalsam krema za fisure i fistule

Aloe vera

Aloe vera je još jedna od veoma cenjenih biljaka za lečenje i poboljšanje izgleda kože. Najčešće se primenjuje u obliku gela, ženama se preporučuje da koriste aloe vera gel pre nanošenja šminke i na taj način obezbede adekvatnu hidrataciju kože, dok se muškarcima preporučuje da nanose ovaj gel posle brijanja kako bi regenerisali oštećenja uzrokovana malim rezovima i kako bi lakše hidratisali kožu.

Aloe vera je takođe važan sastojak prirodnih proizvoda koji se koriste u borbi protiv upornih akni. Njena antiinflamatorna svojstva ogledaju se u smenjenju veličine akni dok antimikrobnim delovanjem utiče na bakterije koje su odgovorne za njihov nastanak. Bogata je vitaminima C i E – verovatno dva najvažnija vitamina za našu kožu.

Hajdučka trava

Poznata trava naših predaka Hajdučka trava ili Stolisnik je vekovima poznata lekovita biljka za kožu koja potpomaže zarastanje rana i posektina, čisti kožu od čireva i infekcija. Takodje, Stolisnik je odlična lekovita trava za sluzokožu, tako da se s velikim uspehom koristi kod afti u ustima, paradentoze, upala desni, kao i kod upale materice, belog pranja.

Hajdučka trava spada medju prvoklasne lekovite biljke za kožu i sluzokožu mada se u zadnjim decenijama manje koristi, što je prava šteta. BioBalsam krema i njeno močno regenerativno delovanje na zarastanje rana, opekotina, fisura se zasniva na delovanju upravo Hajdučke trave.

Kamilica

Lep poljski korov sitnih belih cvetića sa žutom cvašću i prijatnim mirisom se pojavljuje svuda po ravničarskim livadama. Vekovima je kamilica pratila polja i njive ali je zadnjih decenija zbog upotrebe sredstava za uništavanje korova isterana sa njiva. Spada vekovima već u najbolje lekovite biljke za kožu.

Kamilica se koristi kao čaj, kao maska i obloga, zatim u vidu krema i losiona jer deluje blagotvorno i umirujuće na kožu, sluzokožu i kosu. Njeno etarsko ulje plave boje je vrlo skupo i lekovito za kože.  Sastavni je deo mnogih krema za negu kože.

Kamilica deluje umirujuće, smiruje opekotine, ojede, crvenilo, omekšava kožu, leči akne, smiruje nadraženost i upale sluznica. Koristi se i kao prirodno sredstvo za izbeljivanje kose. Na žalost, sve je veći broj ljudi alergičan na kamilicu.

Ostale lekovite biljke za kožu

Postoji čitav niza lekovitih biljaka za kožu, počev od bosiljka, smilja, gaveza, žalfije, zove, kantariona, krastavca, vilinog sita, oraha, beli slez, medjutim mi smo izabrali one najznačajnije. Napominjemo da ne deluje svaka lekovita biljka za kožu isto, niti se svaka biljka sa svakom može stavljati u formulu za kremu ili losion. Treba znati svojstvo svake lekovite biljke za kožu i kako deluju, zašto bi se mogle složiti a zašto ne.

I treba znati da je nekad manje bolje, odnosno da kod nekih stanja je dovoljna samo jedna biljka, a negde moramo da koristimo više njih.

Milan Popović