ODABRATI PAŽLJIVO

Neke namirnice za doručak koje su najčešće naš izbor da započnemo dan su potpuno pogrešne. One ne treba da budu deo prvog obroka, jer imaju ili previše ugljenih hidrata ili šećera, dok im manjka organizmu korisnih proteina.

 

Zdrav doručak je važan za naše ukupno zdravlje, jer nam pruža energiju koja nam je potrebna da ostatak dana provedemo u pozitivnom raspoloženju. Važno je koliko kalorija konzumiramo u prvom obroku na početku dana.

namirnice za doručak

Visokokalorični doručak uticaće na našu vitalnost i otežati nam gubitak težine. S druge strane, konzumiranje nedovoljne količine kalorija prouzrokovaće nedostatak energije potrebne za obavljanje rutinskih dnevnih zadataka.

Nije dovoljno samo obratiti pažnju na unos kalorija, već se moraju izbeći pojedine namirnice ili njihove kombinacije za obrok kojim započinjemo dan.

U listu uobičajene hrane koju konzumiramo za doručak, a trebalo bi da je zaobiđemo u širokom luku, nalazi se 5 najvećih “neprijatelja” zdravog prvog obroka.

1. Ekspandirane žitarice i musli

Zasićena šećerom, ova hrana može dovesti do povećanja nivoa insulina. Druga loša stvar kod ekspandiranih žitarica i muslija je što ne sadrže proteine ili vlakna. Oba ova proizvoda su visoko zasićena ugljenim hidratima, a neke naučne studije su utvrdile da doručak koji sadrži visok procenat ugljenih hidrata može dovesti do prejedanja kasnije tokom ručka. Ugljeni hidrati za vreme doručka učiniće da se osetimo gladnim veoma brzo u poređenju sa onima koji se odluče da za doručak pojedu hranu sa visokim sadržajem proteina. Deca posebno treba da izbegnu ovakvu hranu za doručak. Kukuruzne pahuljice bi bile mnogo bolja opcija ako već želimo da jedemo muesli. Preporuka je da u njih dodamo malo lanenog semena i nekih orašastih plodova u mešavinu kako bismo dobili više proteina.

2. Tostiran beli hleb

Beli hleb je na listi hrane za doručak koju lekari nikako ne preporučuju. Hleb napravljen od belog brašna postaje naročito loš kada se odlučimo da ga tostiramo. Sve je više istraživanja koja pokazuju da kada se beli hleb postane tost onda dobija kancerogena svojstva. Najbolja opcija je za doručak pojesti parče hleba od celog zrna pšenice umesto belog, a uz to i da ne bude reš pečene kore.

BioLiver kapi za masnu jetru

3. Čokoladni krem

Treba izbegavati čokoladne namaze za doručak. Prema analizi kalorija, ljudi dobijaju čak 83 odsto preporučenog dnevnog unosa šećera kada uzmu samo nekoliko kašika nekog čokoladnog krema. Insulinski skok koji se desi usled konzumiranja jednog ovakvog šećerom prezasićenog krema rano izjutra održavaće nas pod kontrolom neko vreme, ali će se do kraja dana doživeti očekivani energetski pad koji će učiniti da se osećamo letargično dosta pre ručka. Najveći broj čokoladnih kremova sadrže palmino ulje koje može biti izuzetno štetno za naše ukupno zdravlje. Umesto čokoladnog, valja se preorijentisati na neki drugi namaz poput putera od kikirikija, koji obezbeđuje dobru dozu proteina i zdravih masti.

4. Mleko

Možda deluje iznenađujuće, ali eksperti su otkrili da mleko kao piće ujutru nimalo nije dobra ideja, jer ono pokreće proizvodnju kiseline u želucu. Mleko uz doručak može povećati rizik od žgaravice i doprineti javljanju problema s kožom. Preporuka je mleko popiti posle nekog drugog obroka, a nikako uz niti posle doručka.

5. Jaja i slanina

Jaja sa slaninom nisu dobra opcija za doručak, jer slanina je puna zasićenih masti i holesterola. Redovna konzumacija slanine povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga je bolje da umesto prženih jaja za doručak napravimo omlet s povrćem kao što su brokoli ili paradajz, koji će naš prvi obrok učiniti daleko zdravijim.