DEJSTVO BOŽANSKE LJUBAVI

Starac Josif Spileot Isihasta kaže da duševna stremljenja običnog čoveka treba da upijaju Boga. „Neka znanje, osećanje, misao, sozercanje, ozarenje, svako kretanje uma i sve u svemu pojmi Boga“, poručuje starac.

 

Čedo moje, talas radosti ispunio je moju dušu zbog tvojih prekrasnih reči o tome da te posetila blagodat našeg Blagoslovenog i svetog Boga.

duševna stremljenja

Sada sam, ljubljeno moje čedo, ponovo počeo da se oporavljam. Četrdeset dana ništa nisam jeo. Tri puta su tokom cele noći probdeli pored mene očekujući smrt ali moj čas ni ovog puta nije došao. Moja čeda su neprestano plakala i služila me kao angeli Božiji.

Najzad, ponovo je došlo vreme da se koristim rukama i da pišem, da odgovorim onima koji mi pišu i čekaju. Ti mi, čedo moje, pišeš o blagodati koju si osetio u svom srcu. I ja započinjem slovo o ljubavi.

Budući da je Bog sav ljubav i da je sve što je stvorio, i gore i dole, proisteklo od Njegove velike ljubavi, On od čoveka nije tražio ništa osim ljubavi.

Predavši Mojseju pisani Zakon, za prvu i najveću od svih zapovesti proglasio je sledeću: “Ljubi Gospoda Boga svom dušom svojom, svom mišlju svojom i svom snagom svojom.”

Drugim rečima, neka sva duševna stremljenja upijaju Boga. Neka znanje, osećanje, misao, sozercanje, ozarenje, svako kretanje uma i sve u svemu pojmi Boga. Neka čovek, koji je glina, preda “svoje od svojih”.

Uistinu preslavna veličina! Sve vrline i svi darovi Božiji poseduju čuvstvo i dejstvo. Božanska ljubav, međutim, kada neko dosegne da ljubi Onoga koji ljubi, prevazilazi čuvstvo. Od tog vremena dejstvuje božanska ljubav i caruje sozercanje. Tada onaj, u kojem dejstvuje božanska ljubav, usklikuje:

„O, Isuse, slatka ljubavi moja! Ti si me video pre nego što ja Tebe videh! O, svetlosti moje duše! Pre nego što te poznah, Ti si mi se otkrio! Pre nego što Te ljubih, Ti si ljubio mene! O, živote i slatko disanje moje, bio sam u tami, a Tvoj slatki glas me probudio i prizvao. Videh te kada si Ti mene poznao. Poznati Te, znači videti Te! O, radosti moja i duševno likovanje! O, erosu nebeski! O, ljubavi koja plamtiš a ne sagorevaš!“