NEOZBILJNI GENIJE

Sigurno ste već videli jednu od najneobičnijih fotografija na kojoj je lik jednog od najgenijalnijih umova svih vremena Alberta Ajnštajna. Fotografija na kojoj se Ajnštajn plazi direktno u foto objektiv nastala je za vreme proslave njegovog 72. rođendana.

 

Da je stvorena u savremeno doba, sigurno bi pomislili da je reč o montaži. Međutim, iako na njoj slavni fizičar deluje neozbiljno, ova fotografija je autentična. A kako je ona nastala?

otografija na kojoj se Ajnštajn plazi

Prijatelji i kolege Alberta Ajnštajna priredili su proslavu 14. marta 1951. godine u Prinston klubu, povodom njegovog 72. rođendana. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi raznih medija.

Kako je proslava odmicala, Ajštajn je bio prilično izmoren, ali je obavljao dužnost i pozirao fotoreporterima.

Na kraju se jedan Ajnštajnov prijatelj ponudio da ga odveze kući sa proslave. I taman kad je ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao: „Može li još jedna fotografija!“

Fotograf Art Sase ispričao je da se Ajnštajn nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je napravio fotografiju koja je postala poznata.

Fotografija se svidela i samom Ajnštajnu, koji je od fotografa naručio čak devet primeraka. Neke od njih iskoristio je za slanje čestitki.

Izvor: Express.hr