PRIRODNI LEK KOD BOLA U ZGLOBOVIMA

Giht je upala zglobova koja nastaje povećanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Hranljive materije u paradajzu imaju moć da spreče kristalizaciju i time otklone bol. Zato se može reći da paradajz leči giht.

 

Paradajz je bogat vitaminima kao što su A, B1 i C, a ima i druge hranljive materije kao što su ugljeni hidrati, vlakna, kalijum, fosfor, gvožđe i proteini.

paradajz leči giht

Paradajz ima brojne zdravstvene pogodnosti, a među one o kojima se malo zna je da ima moć da održava nivo mokraćne kiseline u krvi. Ovo je zato što paradajz ima puno vitamina C koji koristi za sprečavanje ili ublažavanje gihta, inače bolesti upale zglobova uzrokovane povećanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina, hemijske komponente koja se nalazi u mnogim namirnicama i koja je veoma čest deo prosečne ljudske ishrane. Mokraćna kiselina sama po sebi korisna je slično kao antioksidant koji pomaže u sprečavanju oštećenja krvnih sudova u organizmu. Međutim, ako su nivoi ove kiseline visoki u krvi, onda osoba može da oboli od gihta.

Visok nivo mokraćne kiseline se često izjednačava sa reumatizmom uprkos činjenici da se ove dve pojave veoma razlikuju. Povećana mokraćna kiselina je jedan od uzroka bolova u zglobovima, a reumatizam je opšti pojam koji se koristi za opisivanje bolova usled zapaljenja mišića ili zglobova.

Ukoliko osoba konzumira namirnice sa prevelikom količinom proteina kao što su jaja, meso, morski plodovi, iznutrice i sir, u visokom je riziku da oboli od gihta. Pod visokim faktorom rizika od ovog oboljevanja su i oni koji već boluju od dijabetesa i hipertenzije ili pate od gojaznosti. Prema istraživanjima, problem sa povećanom mokraćnom kiselinom u krvi može biti genetski uzrokovan u porodici.

Osim konzumiranja paradajza za lečenje povišene mokraćne kiseline, preporučljivo je bavljenje sportom ili fizičkom aktivnošću kako bi se kosti održavale zdravim.

Za ljude sa povišenom mokraćnom kiselinom u krvi često se savetuje da se podvrgnu tzv. purinskoj ishrani. Zamena ishrane bogate proteinima povrćem i voćem može smanjiti nivoe purina u krvi. Jedna od svakako preporučenih povrtnih vrsta koja se mora naći na njihovom meniju je paradajz.

BioLiver kapi za masnu jetru

Mogu se navesti tri najvažnije koristi koje paradajz ima na održavanje balansa u količini mokraćne kiseline u krvi.

1) Sprečavanje preterane proizvodnje mokraćne kiseline

Sadržaj antioksidanata i vitamina koji se nalaze u paradajzu mogu pomoći da se spreči visoka proizvodnja mokraćne kiseline u krvi. Osim toga, paradajz u sebi ima niske nivoe purina, tako da se i na taj način može smanjiti produkcija ove kiseline.

2) Smanjenje upale zglobova

Paradajz sadrži prirodne protivupalne supstance koji mogu da pomogu u lečenju upale u zglobovima koje nisu izazvane infekcijama. Redovno konzumiranje paradajza svakako je veoma korisno ako već postoje simptomi visokog sadržaja mokraćne kiseline u krvi koji se manifestuju kao bolovi u zglobovima.

3) Sprečavanje kalcifikacije

Kada zglobovi osećaju bol zbog mokraćne kiseline, to se zapravo dešava zbog procesa kalcifikacije mokraćne kiseline u zglobovima. Mokraćna kiselina može se akumulirati i eventualno očvrsnuti u obliku kristala. To je ono što čini zglob bolnim. Paradajz ima moć da propušta kristale mokraćne kiseline koji se akumuliraju u zglobovima tako da se rizik od nagomilavanja ove kiseline može smanjiti.