NEPRISTOJAN I PODSTIČE LENJOST

Kineska internet platforma „Doujin“ uklonila je klipove britanskog crtanog filma „Pepa Prase“, jer je ocenjeno da je „subverzivan“ i da je postao ikona lenština i antisocijalne omladine.

 

Najmanje 30.000 video klipova uklonjeno je sa popularne platforme, a na sajtu je zabranjen hešteg #PeppaPig, piše list „Global tajms“.

pepa prase

Prema dokumentima koje je list citirao, Bi-Bi-Sijev crtani film cenzurisan je na „Doujinu“ na isti način kao sadržaji sa muškarcima koji se oblače kao žene, eksplicitnom golotinjom ili „erotskim ponašanjem“.

Serija se u Kini prikazuje od sredine dvehiljaditih i postala je veoma popularna kroz epizode sinhronizovane na mandarinski jezik, preneo je AFP.

Popularnost je krajem 2017. godine počela da se širi među omladinom većeg uzrasta, a mnogi su počeli da stavljaju privremene tetovaže „Pepa Prase“ na selfijima. U prodaji su se pojavile šolje, satovi i odjeća sa slikom popularnog ružičastvog praseta, glavnog junaka ovog crtaća.

„Narodni dnevnik“, glasilo vladajuće Komunističke partije, prošle sedmice je kritikovao štetan uticaj komercijalizacije „Pepe“, što ohrabruju popularne ličnosti na internetu.

– Mnogi đaci pokušavaju da se istaknu nadmetanjem za „Pepa Prase“ satove ili druge aksesoare – od čega korist imaju proizvođači falsifikovane robe – naveo je list.

„Global tajms“ opisuje „zavisnost“ među decom i piše da se roditelji žale da deca, ohrabrena crtanim filmom, „grokću i skaču u barice“.

Izvor: Srna