REAGOVANJE PO UGRIZU

Ujedi insekata i paukova u našoj svakodnevici nisu retki i kada se dogode, neki od njih zahtevaju brzu intervenciju. Da li će se reagovati brže i sprovesti prva pomoć kod uboda ili nema potrebe za tim, zavisi od ozbiljnosti ujeda kao i životinje koja nas je ujela.

 

Otok koji se javi posle ujeda može da izgleda samo ozbiljno a da bude reč o bezazlenom napadu insekta na nas, kao i obrnuto, da naizgled običan ili mali otok neizostavno traži što hitnije reagovanje.

prva pomoć kod uboda

Postoje neke životinjske vrste koje mogu doneti više štete u odnosu na ostale, isto kao što neki od nas mogu imati tendenciju da imaju alergije na ujed nekog insekta. To znači da se takvoj osobi znatno povećava i rizik na težinu reakcije na ujed. Zato je važno prvo prepoznati simptome pre nego što se primeni odgovarajuća nega i prva pomoć za ubode i ugrize kako bismo sprečili dalje probleme.

Navešćemo dva tipa prve pomoći u slučajevima uboda insekta i ujeda pauka.

Insekti

Ubod ili ugriz nekog insekta je sasvim sigurno svako od nas već iskusio. U tom smislu svako od nas već je doživeo napad pčele, ose, mrava, raznih buba, mrava, muve ili komarca. Ujed ovih insekata obično dovodi do alergijskih reakcija, bilo blagih ili ozbiljnih, kada naše telo reaguje na otrov ili proteine koje insekti prenose preko svoje pljuvačke.

Simptomi

Blage reakcije mogu dovesti do otoka oko područja ugriza, crvenila, svraba i bola, dok teške reakcije na ugriz nekog insekta mogu uzrokovati grčeve, povraćanje, osećaj mučnine i probleme sa disanjem.

Prva pomoć

U slučaju ujeda nekog od insekata, kao prvu pomoć potrebno je uraditi sledeće:

  • Nežno ukloniti zabijenu žaoku iz kože tako što se skrati nekim predmetom koji ima potpuno ravne ivice. To može biti neka od kartica koju obično imamo pri ruci (platna kartica ili lična karta). Nikada ne treba koristiti pincetu za vađenje žaoke, jer stiskanje pogođenog područja može da oslobodi više otrova.
  • Odmah isprati područje ugriza sapunom i vodom.
  • Smanjiti bol i otok stavljanjem leda na područje ujeda i držanjem na tom mestu najmanje 10 minuta. Kada se led koristi, potrebno je voditi računa da površina koja dodiruje mesto uboda bude čista, a preporučuje se i da se led umota u tkaninu kako bi koža bila još više zaštićena.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Hitnu pomoć treba pozvati kada ozbiljne alergijske reakcije već počnu da deluju na više delova tela ubrzo nakon ujeda (otok se širi na usta, ruke ili neki drugi deo). Ovo stanje je poznato kao anafilaksa i nimalo nije bezazleno, već veoma opasno po život.

Golden Sweden Bitter 250 ml

Pauci

Kada se govori o prvoj pomoći kod ujeda insekata, nikako ne treba zanemarivati ujede pauka, iako su njihovi ugrizi većinom relativno bezopasni. Međutim, treba znati da postoje neke vrste pauka koje mogu izazvati ozbiljnije alergijske reakcije. U takve spadaju crna udovica ili smeđi pauk samotnjak. Pravilna identifikacija vrste pauka koji je osobu ujedo važna je za određivanje odgovarajućeg tretmana koji treba primeniti.

Simptomi

Blage reakcije mogu uključivati bol, oticanje, crvenilo i svrab područja ugriza, dok teške reakcije dovode do groznice, osećaja hladnoće, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i pojave osipa.

Prva pomoć

U slučaju ugriza nekog od pauka, kao prvu pomoć valja uraditi sledeće:

  • Oprati područje ujeda sapunom i vodom.
  • Naneti komad leda u trajanju od 10 do 15 minuta kako bi se smanjio bol, nelagodnost i otok. Obavezno je umotati led u čistu tkaninu zbog zaštite kože.
  • Napraviti pastu od sode bikarbone (pravi se tako što se doda malo vode) i staviti na otok kako bi se ublažio bol i otok.

Kada potražiti hitnu medicinsku pomoć?

Hitnu pomoć treba zvati onda kad se posumnja da je ujed izvršila crna udovica ili smeđi pauk samotnjak. Ujed crne udovice može da izazove probleme sa nervnim sistemom, ugriz smeđeg samotnjaka uzrokuje vidljiva oštećenja kože.