Podeli dobar sadržaj sa prijateljima:

REZULTAT TEHNOLOŠKOG NAPRETKA

Britanski naučnici razvili su mnogo precizniji krvni test za dijagnostikovanje alergije na kikiriki, nudeći bolji način za stavljanje pod nadzor opasne reakcije na ovu vrstu mahunarki.

 

Kikiriki je najčešći uzrok fatalnog ishoda alergijske reakcije na hranu ili anafilaksije, a po podacima britanske Agencije za hranu broj slučajeva alergije dece na kikiriki značajno je porastao u poslednjih nekoliko godina.

alergije na kikiriki

Za razliku od postojećih testova čiji su rezultati često lažno pozitivni, uz pomoć nove dijagnostike oni su puno precizniji, ustanovili su britanski naučnici.

Postojeći prick testovi ili patch testovi, koji se koriste već decenijama temelje se na traženju antitiela, ali ne uspevaju da razlikuju osetljivost i stvarnu alergiju na hranu. Zbog toga lekari često moraju da sprovedu dodatna testiranja tokom kojih pacijentima u kontrolisanim uslovima u bolnicama postupno daju veću količinu kikirikija kojim se potvrđuje alergija. Takav postupak može da rezultira anafilaktičkim šokom.

U takvim situacijama je obavezna prisutnost alergologa i specijalizovanih medicinskih sestara, a to košta oko 1.000 funti (oko 1.100 evra). Novi krvni test je pet puta jeftiniji.

Dr. Aleksandra Santos, naučnica i pedijatar, kao i stručnjak za alergije u londonskom King koledžu, koja je vodila istraživanje, veruje da će novi testovi, osim uštede novca, za dve trećine smanjiti stresna alergološka testiranja koja se obavljaju postupnim davanjem većih količina kikirikija pacijentima, što je potrebno uradti u nekim situacijama.

Novi testovi rezultat su naučnog napretka utemeljenog na otkrivanju bioloških signala iz manjih krvnih uzoraka nego u prošlosti.

„Tehnologija je napredovala. Sada postoje bolji načini uz pomoć kojih možemo da proučavamo imune ćelije i ustanovimo kako one reaguju“, rekla je Santos.

Nova testiranja fokusiraju se na mastocite, vrstu belih krvnih zrnaca ili granulocita koji imaju ključnu ulogu u aktivaciji alergijskih simptoma poput reakcija na koži ili sužavanja disajnih puteva.

U istraživanju kojim je obuhvaćeno 174 dece, dr Santos i kolege su pokazali da novim testovima uspevaju precizno da prate stepen opasnosti alergijske reakcije.

Razmatraju mogućnost razvijanja testa s još neimenovanim farmaceutskim partnerom, a planiraju da ga primene i na ostale vrste hrane, poput jaja, mleka i drugih.

Zasad još nema leka za alergiju na kikiriki, iako dve biotehničke kompanije, američka Aimmune Therapeutics i francuska DBV Technologies paralelno na njemu rade.

Dr Santos kaže da bi novi krvni test mogao da ima ključnu ulogu i u praćenju pacijentove reakcije na nove lekove.

Izvor: Hina

Podeli dobar sadržaj sa prijateljima: