FASETE ZA LEPŠI OSMEH

Estetski nedostaci zuba kao što su potamnelost, neprimeren oblik i položaj, uklanjanje razmaka između zuba, uklanjanje manjih defekata zuba, vrlo lako se mogu nadomestiti ugradnjom faseta za zube, odnosno vinira.

 

Fasete ili viniri su tanke bele ljuspe koje se postavljaju na površinu prednjih zuba. Debljina ljuspica varira od 0,3 do 1,3 milimetara, a najčešće se stavljaju na prednje zube, vidljive prilikom osmeha.

Postoje tri vrste vinira u pogledu materijala od kog su izrađene:

  1. Kompozitne
  2. Porcelanske
  3. Cirkonijumske

faseta za zube

Fasete za zube se međusobno razlikuju i po načinu ugradnje, estetskim postignućima i po načinu pripreme zuba koji prihvata fasetu. Pored toga, fasete se razlikuju i po načinu izrade ali i po svojoj ceni.

Kompozitne fasete se prave i ugrađuju direktno, dok se fasete od cirkona i porcelana izrađuju u stomatološkoj laboratoriji. Kompozitne fasete su dosta jeftinije od porcelanskih, a sa druge strane  na vrlo lagodan i brz način mogu rešti problem koji vas muči godinama. One su najefikasnije u saniranju problema boje zuba i mogu ispraviti blage nepravilnosti oblika zuba. Rok trajanja kompozitne fasete je od 3 do 6 godina, ali to u mnogome zavisi od načna održavanja zuba. Preporučuje se redovna poseta stomatologu na svakih 6 meseci ili češće. Kada jednom ugradite kompozutne fasete, treba znati da obojena hrana i piće mogu obojiti i vinire i narušiti beli izgled zuba. Cena kompozitne fasete je oko 50 eura.

fasete za zube

Keramičke odnosno porcelanske fasete zahtevaju mnogo više uloženog truda u njihovu izgradnju, pa samim tim je i cena nešto viša. Porcelanski viniri imaju duži životni vek od kompozitnih. Proces ugradnje zahteva minimalno dve posete stomatologu. Tokom prve posete se brusi prednji deo zuba i uzima se otisak, dok se tokom druge posete fasete ugrađuju, odnosno cementiraju za zub.

Cena keramičke fasete je dosta skuplja u odnosnu na kompozitnu i iznosi 200 eura.

Postoje i No Prep viniri, to su tanke ljuspice čija ugradnja ne zahteva brušenje zuba. Pacijent je maksimalno pošteđen neprijatnosti, što može biti veliki plus kod ljudi koji imaju razvijenu fobiju od stomatologa.

No prep viniri su tanke ljuspice koje ne zahtevaju brušenje gleđi, koji se cementiraju za zub i pritom ne smetaju prilikom hranjenja i pričanja. Holivudski glumci su ovu metodu ugradnje vinira apsolvirali jos ‘70ih godina, kada im je ugradnja bez brušenja, boli i neprijatnosti pružila mogućnost da svoj osmeh dovedu do estetskog savršentsva. Fenomen Holvud smile proširio se i na naše prostore, gde i domaci klijeti često žele da poprave izgled svojih zuba uz pomoć ove metode.

Procedura ugradnje konkretno cirkonijumske fasete se bitno ne razlikuje od ugradnje porcelanske fasete. Nephodne su minimalno dve posete zubaru, gde se na prvoj uzima otisak, a na drugoj poseti viniri cementiraju. Cena faseta od cirkona je nešto viša od cene za vinire od keramike i kreće se između 250-350 eura.

Procedura ugradnje

Ugradnja faseta predstavlja najmanje bolnu i najmanje invazivnu proceduru u slučaju da želite da unapredite boju, oblik i položaj zuba. Kada je u pitanju ugradnja no prep vinira, vinira za koje prethodno nije potrebno brušenje zubne gleđi, procedura je u celosti bezbolna. Nakon ugradnje No prep vinira nećete čak biti osetljivi na tople i hladne napitke, samo se u prvom vremenskom periodu savetuje izbegavanje gaziranih pića.

faseta za zube

Uz pomoć najsavremenije tehnologije koja se koristi u najboljim stomatološkim ordinacijama u prestonici, izgradnja vinira je mougća za svega sat vremena. Ukoliko ne živite u Beogradu ovo bi bilo najbolje rešenje za vas. Ukoliko je potrebno poboljšati boju faseta, fasete se stavljaju u keramičku peć što dodatno može produžiti sam proces proizvodnje faseta.

Ukoliko planirate da poboljšate svoj osmeh tako što ćete ugraditi vinire, zakažite pregled kod estetskog stomatologa kako biste se dodatno posavetovali sa njim u vezi procedure, vrste i načina ponašanja nakon ugradnje vinira.