ČUDO NA TAVANU

Lica svetaca na ikonama ostala su netaknuta posle strašnog požara koji je zadesio konak manastira Svetog proroka Ilije kraj Vladičinog Hana. Vatrena stihija nije dotakla likove Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

 

Na poluizgorelim ikonama, pronađenim nakon požara u konaku manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana, ostali su netaknuti likovi Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

lica svetaca na ikonama

U manastiru Svetog proroka Ilije u Kacapunu kod Vladičinog Hana u toku su radovi na raščišćavanju nakon požara koji je u nedelju 13. maja zahvatio manastirski konak. Prilikom gašenja požara, pripadnici vatrogasne jedinice su u potkrovlju pronašli ostatke tri ikone na kojima su ostali sačuvani samo likovi Gospoda Isusa Hrista, Svetog Jovana Krstitelja i Svetog apostola Petra.

Vatrena stihija je uništila krov manastirskog konaka, a brzom reakcijom vatrogasno-spasilačke brigade požar je lokalizovan na prvom spratu. Uzrok toga još uvek nije poznat, a prve procene govore da je materijalna šteta ogromna.

Manastir Svetog proroka Ilije je posetio episkop vranjski Pahomije i blagoslovio početak radova na raščišćavanju. U akciju raščišćavanja uključilo se sveštenstvo iz Vladičinog Hana, verujući narod sela Kacapuna, Lepenice. Ovu svetinju je obišao i predsednik opštine Vladičin Han, Goran Mladenović, koji je obećao svesrdnu podršku i pomoć, kako ličnu, tako i opštine.

manastir kacapun požar

Manastir Svetog proroka Ilije u Kacapunu jedna je od najstarijih svetinja na jugu Srbije i datira iz 13. veka. Izgradnja konaka za smeštaj monaštva i gostiju počela je 2003. godine, uz pomoć Vlade Republike Srbije i vernika.

Eparhija vranjska pozvala je sve vernike dobre volje da pomognu obnovu konaka u ovoj svetinji koja predstavlja spomenik kulture i duhovnosti od izuzetnog značaja i na svojoj internet stranici objavila kako se to može učiniti.

Dobrovoljni prilozi mogu se uplatiti na tekući račun manastira Svetog proroka Ilije u Kacapunu, broj 205 – 160624 – 15, kod Komercijalne banke.