BENEFITI UKUSNOG ŽABLJEG MESA

Bogatstvo hranljivih materija kojim obiluju žablji bataci daje mogućnost ovom fantastičnom mesu da čoveku pruža određene zdravstene benefite koje nije mogao ni da sanja.

 

Znamo da morski plodovi imaju sjajan ukus i odličan su izvor brojnih hranjivih materija. Mnogi vole da konzumiraju kozice, losos, školjke i druge vrste morskih plodova, ali ima i onih koji vole da pojedu nešto neuobičajenije, ali jednako ukusne životinjske specijalitete poput žabljih bataka ili skakavaca.

žablji bataci

Žablji bataci su specijalitet tradicionalne francuske i kineske kuhinje, a takođe se konzumiraju i u nekim drugim zemljama kao što su Tajland, Vijetnam, Indonezija i Singapur.

Iznenađujuće je to da žablji bataci mogu čoveku da donesu zdravstvene prednosti koje verovatno nije ni očekivao. U ovom slučaju, ovo meso postaje zdrava alternativa belom mesu kao što je piletina, s obzirom da bataci imaju manju kalorijsku vrednost.

Možemo da navedemo čak 12 neverovatnih zdravstvenih prednosti koje imaju žablji bataci.

1. Pomaže u gubljenju kilograma

Ako tražite zdravu zamenu za crveno meso i piletinu, tada žablji bataci mogu da budu odlična opcija. U sto grama porcije žabljih bataka ima samo 0,3 grama masnoće u poređenju sa 3 grama iste količine pilećih grudi. Ovo je sjajno za sve one koji vode računa o ishrani i žele da u organizam unose što manje masti i budu fit.

2. Izvor proteina

Jedna od zdravstvenih koristi žabljih bataka je obezbeđivanje proteina. Oni mogu da pruže oko 16 grama proteina u porciji od sto grama. Proteini su glavni nutrijent kada je reč o izgradnji mišića, a isto tako pomaže u podizanju sveukupne energije tela. Proteini takođe mogu regenerisati propale ćelije novim ćelijama.

3. Nizak nivo kalorija

Razlog zbog koga treba dodati žablje batake u svoj mesečni meni jeste to što ima nizak kalorijski nivo. Na primer, jedna porcija od 100 grama prženih žabljih bataka ima svega 70 kalorija, dok isto toliko pilećih bataka ima oko 280. Ovo je isto tako veliki benefit za sve one koji žele da se zdravo hrane. Niskokalorična ishrana u globalu donosi mnoge koristi, kao što je smanjenje rizika od nastanka krvnih ugrušaka i s tim u vezi pojave kardiovaskularnih problema od kojih neki mogu biti fatalni.

4. Izvor omega 3 masnih kiselina

Žablji bataci su zavidan izvor omega 3 masnih kiselina što je odlično za zdravlje ljudskog mozga. Ova vrsta masnih kiselina podstiče kognitivno zdravlje, pa zbog toga ovi bataci pomažu u poboljšanju memorije i sprečavaju rizik od Alchajmerove bolesti.

5. Izvor natrijuma

Bataci žabe imaju priličnu količinu natrijuma. Jedna porcija od 100 grama žabljih bataka pruža sadržaj natrijuma od 58 grama. Ovaj mineral ima ulogu u kontrakciji mišića i zadržavanju tečnosti u ljudskom telu. Takođe, natrijum pomaže i u održavanju krvnog pritiska. Važno je znati da je bolje kuvati žablje batake bez dodatka soli jer će se time bolje iskoristiti sadržaj natrijuma, pošto visok nivo ovog minerala u telu može dovesti do bolesti srca, srčanog ili moždanog udara.

BioLaksativ protiv opstipacije

6. Izvor kalijuma

Jedan od zdravstvenih benefita žabljih bataka je i podsticaj snage mišića što se odnosi na prisustvo kalijuma u ovom mesu. Jedna porcija od 100 grama sadrži oko 285 miligrama kalijuma, minerala koji učestvuje u snižavanju krvnog pritiska, utiče na gustinu i snagu mišića.

7. Izvor gvožđa

Žablji bataci imaju mogućnost da obezbede neophodne zalihe gvožđa. Uloga ovog metala zasniva se na dovođenju kiseonika u druge delove tela, a takođe pomaže u podsticanju funkcije mozga i povećanju formacija hemoglobina.

8. Izvor magnezijuma

Jedan od sjajnih minerala koji se nalazi u žabljim batacima je magnezijum. Ovaj nutrijent ima ulogu u podsticaju enzimskih funkcija u organizmu. Pored toga, magnezijum pomaže u regulisanju metabolizma povezanog sa enzimskim reakcijama. Adekvatan unos hrane bogate magnezijumom potpomaže kardiovaskularni sistem i zdravlje kostiju.

9. Povećava energiju

Svako treba da konzumira hranu kojom se pribavlja energija, ali pitanje je koja nam vrsta namirnica može pružiti više energije. Prisutnost proteina u žabljim batacima automatski znači mogućnost povećanja energije koja je potrebna za obavljanje različitih aktivnosti, u čemu konzumiranje žabljih bataka puno pomaže.

10. Ima svojstva antibiotika

Iznenađujuće je da žablji bataci imaju osobine antibiotika. U koži žabe postoje supstance koje se vezuju za žablje meso kako bi se sprečio rast mikroba. Ovo svojstvo je veoma korisno u sprečavanju rizika od raznih bolesti i infekcija, kao što su one infekcije izazvane bakterijom stafilokoka.

11. Podstiče zdrav vid

Kako žablje noge u sebi imaju vitamin A, to znači da su bataci odlični u održavanju zdravog vida. Dokazano je da prisustvo vitamina A pomaže u sprečavanju makularne degeneracije oka i gubitka vida.

12. Reguliše krvotok

Zbog prisustva određenog sadržaja gvožđa u žabljim nogama, krvotok je moguće regulisati konzumiranjem ovog specijaliteta. Gvožđe ima presudnu ulogu kojom je moguća kontrola regulacije toka krvi, a važan je i kod pomoći u sprečavanju anemije.