CRVENI SOS ZA KUVANO MESO I SOJA SOS

Sigurno ste bili u sitaciji da pri spremanju mesa jednostavno ne znate ili ne možete da se odlučite koji je sos najprikladniji. Zato ćemo vam odati tajnu kako se pravi crveni sos koji je prikladan za više vrsta mesa i čuveni soja sos.

 

Crveni sos se najčešće služi sa kuvanim telećim mesom, kuvanim jezikom, ali i sa ostalim vrstama mesa, dok je soja sos sa slatko-slanim kiselim ukusom pogodan uz neke vegetarijanske zamene za meso.

crveni sos

Sastojci:

1 kilogram paradajza
100 grama šargarepe
100 grama luka
4 češnja bela luka
100 grama celera
1 crvena ljuta paprika
40 grama šećera
20 grama jabukovog sirćeta
2 decilitra maslinovog ulja
so
crni biber u zrnu

Način pripreme:

Paradajz oljuštite i iseckajte na kockice. Šargarepu, luk i celer izrendajte i dodajte u tiganj sa paradajzom. Luk i ljutu crvenu papriku sitno isečete i dodate u tiganj sa povrćem. Na kraju dodate jabukovo sirće, maslinovo ulje, so i crni biber u zrnu.

Kuvate na tihoj vatri oko jedan sat. Kada se povrće skuva, ispasirajte ga nekoliko puta. Ovako spremljen sos po želji možete začiniti kako bi dobio slatko–slani ili kiseli ukus.

SOJA SOS

Sastojci:

100 grama sojinog brašna
50 grama sojinog ulja
500 mililitara sojinog mleka
50 grama soka od limuna
pola struka peršuna
so
mleveni beli biber

Način pripreme:

Na zagrejanom sojinom ulju dodajte sojino brašno. Pržite dok brašno ne dobije žućkastu boju i zatim dodate toplo sojino mleko. Kuvajte na tihoj vatri dok se smesa ne zgusne. Kada smesa postane kompaktna, dodate so, mleveni beli biber, iseckan peršun i limunov sok.

Prijatno!