SOS ZA ŠPAGETE I ENGLESKI SOS

Jedan od univerzalnih sosova koji ide uz pastu je i ovaj sos za špagete, koji se služi sa raznim vrstama testenina i više vrsta povrća. S druge strane, tradicionalni engleski sos se uvek servira topao i ide sa svim vrstama pečenog mesa, kao i sa mesom od divljači.

sos za špagete

Sastojci:

400 grama posne mlevene teleće krtine od buta
100 grama ulja
200 grama luka
100 grama babura
4 češnja luka
pola struka peršuna
pola struka mešanog povrća
100 grama paradajza iseckanog na kockice
1 decilitar kečapa
2 lovorova lista
5 zrna crnog bibera
20 grama šećera
so
začini po želji

Način pripreme:

U tiganj sa zagrejanim uljem pržimo luk, crni biber u zrnu i lovorov list. Dinstajte dok luk ne porumeni i dodajte mlevenu teleću krtinu i sitno iseckanu baburu. Dinstajte dok se meso ne uprži i dodajte kockice paradajza, pola struka mešanog povrća, kečap, šećer, iseckani peršun i luk. Kada se oseti miris luka, sklonite tiganj sa vatre. Po želji možete dodati začine.

ENGLESKI SOS

Sastojci:

200 grama luka
50 grama belog luka
korijander
đumbir
ljuti kari u prahu
muskatni oraščić
crni biber
20 grama senfa
1 decilitar crnog vina
100 grama putera
50 grama maslinovog ulja
so
1 struk peršuna
2 decilitra tople supe od mesa

Način pripreme:

U tiganju sa rastopljenim puterom pržite sitno iseckani luk. Kada omekne dodate beli luk i propržite. Dodate senf i po jednu kašiku od svih navegenih začina. Ostavite da se dinsta i dodate crveno vino, maslinovo ulje i toplu supu od mesa. Kada smesa provri, sklonite je sa šporeta i ispasiraje 2-3 puta i vratite je na šporet da se skuva. Po želji sos možete začiniti. Dodate sitno isečeni peršun i držite ge na toplom do upotrebe.

Prijatno!