BRZA I LAKA REDUKCIJA ZNOJA

Vrelo letnje vreme i borba protiv znojenja može da počne! Predstavljamo četiri jednostavne prirodne namirnice koje su odlični saveznici u rešavanju ove neprijatnosti.

 

Znojenje je prirodni pokušaj tela da spusti njegovu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje, situacije poput stresa i napetosti takođe mogu da izazovu istu reakciju.

protiv znojenja

Postoje određena prirodna sredstva kojima se brzo i lako smanjuje znojenje. To su jabukovo sirće, soda bikarbona, crni čaj i limun.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime obrišete pazuhe.

Tupfer ili suvu krpicu natopite mešavinom jabukovog sirćeta i vode u razmeri 2:1, pa obrišite površine tela na kojima se učestalo i veoma jako znojite. Preporučljivo je da ovo uradite svake večeri pre spavanja.

Soda bikarbona

Prah sode bikarbone moguće je kupiti u bilo kojoj prodavnici za svega nekoliko dinara i njeno pakovanje praktično je za nošenje uz sebe u torbi, a idealno je rešenje protiv znojenja i neugodnog mirisa znoja koji se javi tokom vrelog dana.

Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili njen prah stavite na vlažne prste i nanesite ga ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši pa suvom papirnom maramicom uklonite ostatak praha.

Crni čaj

Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja deluje kao prirodni antiperspirant i time utiče na znojne žlezde i smanjuje preterano znojenje. Zakuvajte pola šoljice vode i u nju umočite kesicu crnog čaja.

Kesice izvadite nakon minut vremena i onda ih odložite na tanjirić da se ohlade. Stavite kesice ispod pazuha ili na onom području na telu gde je znojenje pojačano. Ostavite ih da deluju 5 minuta pa ih zatim uklonite.

Limun

Limun se od pamtiveka koristi za kontrolisanje telesnih mirisa, kao i protiv pojačanog znojenja. Limunska kiselina ubija bakterije i deluje kao prirodni deodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebalo bi izbegavati odlazak na sunce.

Limun presecite na pola i svakom polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da deluje 15 do 30 minuta, pa zatim isperite kožu hladnijom vodom.

Izvor: Zadovoljna.hr