MUZIKA KOJA POKREĆE

Odavno je već poznato da bebe u stomaku najbolje reaguju na klasiku. Čak 91 odsto nerođenih beba odreagovalo je na muziku Mocarta, a u stopu ga prate Kvin i Vilidž Pipl…

 

Adel je možda planetarno popularna, ali je njena muzika nezanimljiva bebema u stomaku. Ništa draža im nije ni popularna Šakira.

bebe u stomaku

Odranije je poznato da nerođene bebe najbolje reaguju na klasičnu muziku, a naučnike sa španske klinike za plodnost Institut Markez u Barseloni interesovalo je koga posebno ne vole. Upoređivali su reakcije 300 nerođenih beba izloženih klasičnoj, tradicionalnoj i pop-rok muzici i rezultate predstavili na 5. Međunarodnom skupu za muziku i medicinu u Barseloni.

Istraživači su posmatrali pomeranje usta i jezika između 18. i 38. nedelje trudnoće, jer se smatra da u drugom i trećem tromesečju bebe to ne rade bez podsticaja.

Svaka beba bila je izložena miksu od 15 pesama iz sva tri žanra. Najveću reakciju izazvala je klasična muzika (84 odsto), sledi tradicionalna muzika sa 79 odsto, a najmanje reakcije iznudile su pop-rok numere sa samo 59 odsto.

Nije poznat razlog zašto im je klasika najdraža, ali stručnjaci smatraju da je zato što se najduže održala.

– Muzika je oduvek oblik komunikacije među ljudima. Komunikacija zvukovima, gestovima i plesom bila je prisutna pre govora. Prvi govor bio je više muzikalan nego verbalan, a još s bebama razgovaramo višim, piskutavim glasom. Znamo da bebe na to reaguju i na taj način su svesni da im se obraćamo – objasnila je dr Marisa Lopez – Teijon, direktorka Instituta Markiz.

Iako su bebe znatno bolje reagovale na klasiku nego na muziku novog doba, neke su se pop-rok pesme znatno bolje kotirale od drugih. Tako je, recimo, Mocartova “Mala noćna muzika” izazvala reakciju kod 91 odsto beba, baš kao i tradicionalna božićna pesma, a u stopu ih sa 90 odsto reakcija prate Kvin sa “Boemskom rapsodijom” i Vilidž Pipl sa “YMCA”. Bah, Prokofjev, Štrausov “Radecki marš” i Betovenova “Oda radosti” izazvali su reakcije kod 72 do 87 odsto beba, što je klasiku dovelo na vrh.

Tradicionalni afrički bubnjevi, japanska, indijska i meksička muzika našli su se negde u sredini, a najlošije je prošla Šakira. Njena “Vaka Vaka”, koja većinu diže na noge, ostavila je čak 50 odsto nerođenih beba potpuno indiferentnim. Adel sa “Neko kao ti” uspela je da animira samo 60 odsto beba, a Bi Džiz sa “Previše raja“ 59 odsto.

Izvor: 24sata.hr