OD ČISTE VUNE

Od mnogo modela kapa koje su nastale u vekovima koji su iza nas, ali i onih koji će nastati u nekoj budućnosti, francuska kapa beretka je nesalomiv i neuništiv model.

 

Izreka kaže: čizma glavu čuva, a šubara je kvari, ali u našem slučaju beretka je krasi.

beretka

Prve beretke

Da li je prva beretka kao što joj ime kaže francuska kapa ili nije? Ako se pođe od nekih istorijskih činjenica o ovom večiitom klasiku, ne može ući precizno u trag prvobitnog postojanja. Veoma je veliki broj mesta, regiona i gradova u kojima je ona bila izuzetno popularna, ali će je većina vezivati baš za predeo Francuske. Međutim, brojna istraživanja su dokazala nešto potpuno suprotno. Došlo se čak do dokaza da je model kape sličan beretki nađen čak u bronzanom dobu, i to na mestima današnje Danske, Italije i Krita. Takođe se pretpostavlja da se sličan oblik kapa nosio u antičkoj Grčkoj i Rimu. Nebrojeno je mnogo priča i legendi koje se mogu naći o ovom modelu kape. Dolazilo se čak i do toga da je beretku izmislio Noje, ali naravno, neke stvari jednostavno treba prepustiti nagađanju.

Ko je sve nosio beretku?

Beretke su kroz istoriju bukvalno nosili svi slojevi ljudi. Nikada nije bila namenjena samo jednoj grupi ili profesiji. Kako joj sam naziv kaže najviše se vezuje za područje Francuske i aksesoar nepohodan svim slikarima na glavi, radi boljeg prepoznavanja. Beretke su jedno vreme bile potpuni hit u svetu ženske mode i krasile su glave najlepših lepotica sveta. Ovaj trend se polako ali sigurno vraća u modu. Sve je više brendova i prodavnica koje u svom asortimanu imaju beretke u različitim bojama i sa mnoštvo aplikacija. Naravno, njena široka primena dosezala je preko aksesoara farmera i seljaka, slikara i lepotica, čak do političkih domena. Nezaboravni revolucionari Če Gevara i Fidel Kastro bili su ljubitelji ove kape i preko njih postala i zaštitni znak revolucionara. Čuvena je Če Gevarina slika sa beretkom, poznati print miliona majica u svetu. Takođe, ova kapa je bila i prvi politički simbol u Španiji sredinom 19-og veka, inicijatorom i simbolom smatrao se vođa Karlista Tomas Sumalakaregi. On je nosio crvenu berektu. Beretka je i deo narodne nošnje među Baskijskim narodima, samo se razlikuju regioni Baskijskih predela po bojama beretke.

Tokom Drugog rata, beretka je bila obavezni deo vojne opreme. Pre svega jer je bila multifunkcionalna u vidu zaštite od vetra, a i sprečavala je da vojnicima upada kosa u oči. U područjima Francuske, ovaj model kape služio je kao obeležje elitnih militantnih jedinica, a bila je svetloplave boje. Na kraju, naravno, treba pomenuti i noviju istoriju i značaj beretke u njoj. Naime, sedamdesetih godina prošlog veka, među najpoznatijim grupama, koje su bile nosioci beretke, naravno pored već pomenutog Če Gevare, ističu čuveni ,,Crni Panteri“. Šezdesetih godina istog veka, mnogobrojni pripadnici aktivističkih grupa su takođe koristili beretku u svrhe obeležavanja. Vredi napomenuti neke od njih, ka što su Privremena Irska revolucionarna armija, takozvana PIRA, zatim čuveni ETA Gerilci i mnogobrojne druge aktivističke grupe.

Za one koji ne prepoznaju sliku, u pitanju je slika iz brazilskog filma Elite Squad, koji govori o specijalnoj policijskoj jedinici Rio de Žaneira, skraćeno BOPE. Verujemo ipak da su filmofili prepoznali o kome je reč.

I pored veoma široke primene, ovaj model kape uspeo je da bude obeležje:

  • modne industrije,
  • radničke klase,
  • najvećih likovnih umetnika,
  • da bude deo nošnje,
  • pa čak i da udje u vojne i revolucionarne vode, i bude glavni simbol prepoznavanja.

Na našem military shop sajtu možete naći neke od fenomenalnih modela ove kape u raznim bojama.

Ponuda – Beretka francuska kapa

Modeli francuskih beretki koje mi imamo u ponudi su izrađeni od vune (100%). Unutrašnjost beretke je postavljena, takođe je ojačana na rubovima. Veoma je kvalitne izrade i pre svega udobna za nošenje. Izrađuje se u više različitih boja, kao što su: crna, crvena, teget, zelena, plava, bordo. Veličine od 57 do 62 i određuje se preko obima glave (u cm). Naši modeli takođe poseduju učkur za podešavanje obima po potrebi, na prednjem delu se nalazi mesto na prednjem delu koje je predviđeno za kačenje vojnih ili policijskih amblema, oznaka, grbova i ostalih obeležja.

Sa svojim karakterističnim dizajnom, kvalitetom i raznovrsnošću boja u kojima se izradjuje – Francuska kapa Beretka postala je prepoznatljiv i neizostavni deo različitih bezbednosnih, vojnih i policijskih snaga i struktura kako kod nas, tako i širom Evrope i Sveta.