ПОВОЉНИЈЕ ЈЕ ОВАКО

Beogradski čelnici odlučili da će svaki preduzetnik koji istakne ćirilično ime firme moći da dobije povoljniji zakup poslovnog prostora u srpskoj prestonici.

 

Kompanije koje istaknu svoj naziv na ćirilici, a zakupci su poslovnog prostora čiji je vlasnik Grad Beograd, imaće zbog toga ubuduće popust od pet odsto na zakup, odlučili su odbornici gradskog parlamenta. Ta mera sprovodi se radi zaštite i promocije ćirilice, a usvojena je jednoglasno.

ćirilično ime firme

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da se time ni na koji način ne diskriminiše latinica, niti je želja da se latinica stavi u drugi plan.

Ali, dodao je, srpski jezik je definisan po ćirilici, po kojoj nas i prepoznaju u svetu, te poručio da zbog toga ne treba da se stidimo, već da to treba da ističemo.

„Sa ulaskom Bugarske u EU, ćirilica se koristi i u Uniji“, podsetio je Mladenović i dodao da se odlukom daje doprinos da ćirilica zauzme važni mesto i da se promoviše kao pismo koje ima veliku vrednost.

Odbornik Saveza za Srbiju Borko Stefanović je rekao da je predlog jako dobar i u cilju je očuvanja ćiriličnog pisma, ali i da ne bi želeo da Beograd izgubi kosmopolitski duh, koji ga je krasio vekovima.

On je upitao da li će biti problema u primeni odluke, ukoliko neke firme istaknu oba pisma ili nekih uslovljanja.

Mladenović mu je odgovorio da nikakvih uslovljavanja ne može da bude, jer to ne bi bilo u skladu sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

„Nemamo pravo da bilo koga uslovljavamo, samo podstičemo da oni koji imaju natpis firme istaknut na ćirilici dobiju podršku za to“, rekao je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je nada se da će primer Beograda prihvatiti i druge lokalne samouprave, kao i državni organi, kako bi se dao konkretan doprinos očuvanju ćirilice.

On se nada da će odluka doprineti da u Srbiji bude donet zakon o ćirilici, kako bi ona bila zaštićena, kao što je to slučaj u Bugarskoj ili Rusiji gde svaka strana kompanija koja dođe ima i natpis na ćirilici.

Izvor: Tanjug