PROJEKAT BUDUĆNOSTI

Digitalne automobilske tablice deo su pilot projekta koji je pokrenulo kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila. One će moći da se nabave prilikom kupovine automobila kod prodavaca, a kao i svaka nova tehnologija u početku neće biti jeftine.

 

Kalifornija je pokrenula pilot program digitalnih auto tablica na kojima osim registarske oznake mogu da se ispisuju i različite informacije i poruke.

digitalne automobilske tablice

Američka kompanija Reviver Auto predstavila je početkom godine prvu digitalnu registarsku tablicu u svetu, a kako je tada saopšteno, planirano je da se digitalne tablice već tokom 2018. nađu na 100.000 automobila.

U suštini je Rplate Pro je pojednostavljen tablet, zaštićen od spoljašnjih uticaja. Zahvaljujući mogućnosti povezivanja moguće je menjati natpis i po potrebi dodavati informacije. Na automobil se postavlja dosta jednostavno, slično klasičnim tablicama.

Dobra stvar povezivosti je da je predviđena obnova registracije „onlajn“, bez potrebe za ikakvom papirologijom i lepljenjem nalepnica.

Jedan od funkcija digitalne tablice je da će se pri parkiranju na njoj ispisivati do kada je plaćen parking.

Proizvođač navodi da će ove tablice biti od koristi u slučaju krađe automobila, jer će služiti kao uređaj za praćenje vozila. Ipak, na ovu mogućnost u stvarnosti ne treba mnogo računati, s obzirom da lopov može jednostavno da ukloni digitalnu tablicu sa automobila nakon krađe.

Pilot projekat pokrenulo je kalifornijsko Odeljenje za motorna vozila u saradnji sa proizvođačem, kompanijom Reviver Auto. Digitalne tablice moći će da se nabave prilikom kupovine automobila kod prodavaca, a kao i svaka nova tehnologija u početku uopšte neće biti jeftine.

Cena tablice sa uračunatim troškovima ugradnje iznosi 699 dolara, a usluga mesečnog održavanja dodatnih 7 dolara.

Uprkos tome, u kompaniji Revier Auto veruju u uspeh ovog projekta i ističu da će digitalne tablice biti popularne naročito na službenim vozilima u firmama, jer mogu da se koriste za reklamiranje usluga i proizvoda kada je automobil parkiran.

U Odeljenju za motorna vozila kažu da za sada nemaju jasne planove oko uvođenja digitalnih tablica i da pilot projekat tek treba da pokaže njihove potencijalne prednosti, nakon čega će dati konačan sud o tome.

Pogledajte u VIDEO prilogu kako će te tablice izgledati!

Izvor: B92.net