PRELEPA, A PUSTA MESTA

Beg od civilizacije ili novi početak samo su neki od razloga koji bi mogli da ljude podstaknu da prihvate ove ponude. Gradovi koji plaćaju da ljudi nasele njihovu teritoriju imaju svoje specifične interese.

 

Italijanski gradić Ololai prodaje kuće po ceni od svega jednog dolara nadajući se da će na taj način privući nove stanovnike, na prvom mestu mlade, kako bi obnovili trenutno proređenu populaciju.

gradovi koji plaćaju

Albinen

Međutim, oni koji bi poželeli da prihvate poziv moraju da imaju na umu da imaju i obavezu da obnove građevinu koju su kupili, za šta će im, prema procenama, biti potrebno oko 25.000 dolara.

Ipak, zar nije reč o dobroj ponudi, pita se Antonija Vrčić, novinarka hrvatskog portala „Ekspres“.

Osim Ololaija, i drugi gradovi širom sveta daju „nepristojne ponude“ kako bi se tamo naselili novi ljudi.

Albinen, Švajcarska

U ovo seoce u švajcarskim Alpima, sa svega 240 stanovnika, dolazi veliki broj turista, ali alarm se upalio kada je veliki broj stanovnika počeo da se iseljava.

Zbog toga, ponuda novim stanovnicima glasi — 26.000 dolara za odraslu osobu i 10.000 dolara za dete, ukoliko poželite da postanete stanovnik sela.

Ukoliko poželite da postanete stanovnik Albinena, morate da zadovoljite nekoliko uslova. Najpre da ste mlađi od 45 godina, a da u selu ostanete najmanje deset godina. Nekretninu u koju biste se uselili morate da koristite za život, a ne kao vikendicu, i ona mora da vredi najmanje 200.000 dolara.

Aljaska, SAD — bilo koji grad

Stanovnici Aljaske, koji u toj najmlađoj i najvećoj američkoj saveznoj državi žive cele godine, dobijaju godišnju dividendu koju vlasti ubiraju od naknade za eksploataciju prirodnih bogatstava.

„Godišnja plaćanja omogućavaju stanovnicima da učestvuju u delu prihoda u obliku dividende za dobrobit sadašnjih i budućih generacija“, stoji na veb-sajtu vlasti Aljaske.

Da bi građanin dobio dividendu mora da živi na Aljasci cele godine. Odlasci su dozvoljeni, ali građanin mora da pokaže želju i volju da na Aljasci provede život. Ukoliko ste odsutni dve godine, morate da provedete najmanje 72 sata na Aljasci kako bi vam dividenda bila isplaćena.

Prošle godine, svaki građanin Aljaske dobio je dividendu u iznosu od 1.100 dolara.

Saskačiven, Kanada

Ovaj grad, poznat po aktivnostima u prirodi, pokušava da putem raznih stipendija privuče studente. Da biste ispunili uslove i postali korisnik stipendije, morate da živite i plaćate porez u gradu.

Iznosi koje neko može da dobije kreću se od 3.000 dolara za jednogodišnje studije, do 20.000 dolara za četvorogodišnje diplomske studije. Međutim, isplata nije u gotovini i isplaćuje se u roku od sedam godina, tokom kojih morate da živite i plaćate porez u Saskačivenu.

Mišima, Japan

Sa posebnom dobrodošlicom, stanovnici ovog japanskog sela, koje ima 400 stanovnika i proteže se na tri ostrva, dočekaće samce, kojima će organizovati odlaske na upoznavanje buduće mlade.

U svakom slučaju, bio samac ili ne, Japanac koji odluči da se naseli u Mišimi dobiće kravu, plaćene putne troškove do 800 dolara i stipendiju tokom prve tri godine života u selu.

Uz kravu, u dodatne prednosti života u Mišimi spadaju i niske cene najma kuća (oko 200 dolara), kao i plaćanje troškova za rađanje deteta i troškova školovanja dece.

Ostrvo Pitkern, Pacifik

Sa devet porodica i oko pedeset stanovnika, ovo ostrvo, poznato po tome što su se na njega naselili pobunjenici sa legendarnog broda „Baunti“, teritorija je sa najmanje stanovnika na svetu.

Kao najizolovanije mesto na svetu, Pitkern je pravi raj za one koji ne vole gužvu. Sve što treba da uradite jeste da dođete na ostrvo i dobićete komad zemlje.

Međutim, od 2015, otkada je ponuda na stolu, svega jedna osoba je to učinila. Na ostrvu postoji samo jedna radnja, koja radi tri dana u nedelji, a sve čega u njoj nema treba naručiti sa 4.000 kilometara udaljenog Novog Zelanda. Brod sa Novog Zelanda posećuje ostrvo svaka tri meseca.

Kandela, Italija

U ovom živopisno gradiću u Pulji, na jugu Italije, nekada je živelo oko 8.000 žitelja, međutim, danas je taj broj četvorostruko manji. Mladi su napustili grad i otišli u potragu za boljim životom u okolne veće gradove.

Zbog velikog broja napuštenih kuća, gradske vlasti ponudile su zanimljiva finansijska rešenja kako bi privukle nove stanovnike i obnovile građevine.

Gradonačelnik Nikola Gata svakome ko u Kandeli iznajmi kuću i dokaže da ima posao koji donosi najmanje 7.500 evra godišnjih prihoda, poklanja još 2.000 evra kao dobrodošlicu.

Izvor: Sputnjik