ZVEZDA „EROTIKONA“

Jugoslovenska glumica Ita Rina bila je prelepa, a za njenu lepotu se čulo do Nemačke odakle joj je stigla ponuda za snimanje. Kako nije bilo govora da je porodica pusti da ode u Berlin, ona je pobegla od kuće. Tu počinje njena filmska priča.

 

Ita Rina, rođena je kao Italina Kravanja u Divači kod Trsta u Italiji, 7. jula 1907. godine. Legenda kaže da je bila loš učenik i da je odmalena sanjala o filmskoj karijeri i „svetlima pozornice“.

ita rina

Gospođicu Rinu su prijatelji 1926. godine, kad joj je bilo devetnaest, prijavili na izbor za mis u organizaciji američke distributerske kompanije „Fanamet“. Pobednici je pripala velika novčana nagrada i filmski ugovor u Americi!

Međutim, iako je lepa Ita izabrana za jednu od sedam najlepših devojaka, ona nije učestvovala u finalnom takmičenju u Zagrebu jer je njena majka bila šokirana ovom drskošću, pošto je smatrala da je za devojku sramota da učestvuje na ovakvom takmičenju. Zato je kćeri zabranila da ide.

Ipak, ovo je bila prekretnica u životu buduće glumice.

Uprkos majčinoj zabrani, za Itinu lepotu se čulo do daleke Nemačke odakle joj je stigla ponuda za probno snimanje. Kako nije bilo govora da je porodica pusti da ode u Berlin, Ita je 1927. pobegla od kuće.

U Berlinu je počela njena glumačka karijera. Potpisala je trogodišnji ugovor s producentskom kućom „Ostermeier“ i oni su od nje napravili pravu zvezdu. Učili su je da glumi, igra, vozi, jaše, pliva…

Skoro godinu i po dana, pojavljivala se u manjim ulogama stičući iskustvo i spremajući se za ozbiljnije uloge.

„Šta deca kriju od roditelja“

Njeno ime – Ida Kravanja – prvi put je zabeleženo na špici filma “Šta deca kriju od roditelja” režisera Frenka Ostena. Na nagovor producenta, već sledeće godine uzima pseudonim po kom će ostati zauvek upamćena – ITA RINA.

Ova lepotica se proslavila 1929. ulogom u filmu „Erotikon“ Gustava Mahatija „koji je znalački iskoristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene“.

Ostalo je zabeleženo da je posle pariske premijere priče o zavedenoj i napuštenoj kćeri čuvara železničke stanice, publika Itu Rinu doslovno na rukama iznela iz bioskopa. Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu „slovensku lepotu“ i dar za filmsku glumu.

Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i usledila je ponuda za nastavak karijere u Holivudu. Međutim, na vrhuncu slave, 1931. godine, Iti je srce ukrao Miodrag Ðorđević, inženjer iz Beograda, i ona je odlučila da sve ostavi i uda se za njega. Promenila je veru, prešavši u pravoslavlje, i posle selidbe u Beograd, po drugi put u životu, uzela i novo ime – Tamara Ðorđević.

To nije značilo da će se Ita/Tamara odreći karijere. Ipak, po sopstvenoj odluci, od tad je snimala samo u Jugoslaviji i samo povremeno odlazila u Nemačku u kojoj se dolaskom nacista na vlast promenila i situacija za glumce.

Spasilac Ivo Andrić

Ita je morala da dokazuje da nije Jevrejka, a tokom snimanja filma “Centrala Rio” 1939. godine, posvađala se s čovekom koji je vređao Jugoslaviju, a za kog se ispostavilo da je iz Gestapoa. Zatvora ju je spasio samo tadašnji ambasador Kraljevine Jugoslavije u Berlinu Ivo Andrić, koji joj je savetovao da se hitno vrati u otadžbinu.

Drugi svetski rat, glumica je provela daleko od javnosti brinući o suprugu, sinu i kćeri. Posle 1945. godine, na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj ulozi u filmu „Rat“ iz 1960. godine, zajedno s Batom Živojinovićem.

Pošto se sasvim povukla iz javnog života, s porodicom se preselila u Budvu gde je živela sve do smrti.

Preminula je maja 1979. godine, za vreme katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio taj kraj. Imala je 72 godine.

Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

Izvori: Dnevno.rs, B92.net

Priredio:Velibor Mihić