KARDIO ZAŠTITA

Svaki kafopija se sigurno bar nekada zapitao koliko šoljica kafe dnevno je preporučljivo da popije i da ta količina omiljenog napitka bude zdrava za njegov organizam. Nauka je konačno dala svoj sud!

 

Konzumacija kofeina već je od ranije povezana s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima dijabetes tip 2, srčane bolesti i moždani udar, no nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog učinka.

šoljica kafe dnevno

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „PLOS Biology“ pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Četiri šoljice kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo nemačko istraživanje po kome takva količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije osnažujući njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja.

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra „IUF Lajbnic“ u Dizeldorfu otkrio je da se zaštitni učinak postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šoljice kafe dnevno. Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ćelijskog ciklusa, prisutan u mitohondrijama glavnih ćelija u srcu.

U tim ćelijama, mitohondrijski p27 poboljšavao je migracije endotelijskih ćelija, štitio ćelije srčanog mišića od ćelijske smrti i pokretao pretvaranje fibroblasta u ćelije koje sadrže kontraktilna vlakna, a svi su ključni za oporavak srčanog mišića nakon infarkta miokarda.

Utvrdili su da kofein podstiče prelazak p27 u mitohondrije pokrećući pozitvne lančane događaje nakon što se postigne koncentracija kofeina koja odgovara unosu četiri šoljice kafe.

„Naše istraživanje pokazuje da kofein deluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić delovanjem mitohondrijskog p27 proteina“, kaže autorka studije Džudit Hendeler.

Izvor: Zadovoljna.hr