OD ZVUKA ZAVISI TROŠAK

Naučnici kažu da postoji tesna veza između muzike koju slušamo dok kupujemo u prodavnici. Muzika kao manipulacija manifestuje se kroz jačinu zvuka pri čemu se kupuju određene vrste namirnica.

 

Puštanje muzike je jeftin način manipulacije uz beskonačne mogućnosti kombinovanja vrsta i jačine muzike.

muzika kao manipulacija

Da li postoji veza između jačine muzike koju čujete i vrste i količine hrane koju za to vreme kupujete u prodavnici ili naručite u restoranu? Naučnici tvrde da postoji, bar je tako utvrđeno u jednoj pilot-studiji koja je urađena na osnovu dva eksperimenta.

Ta dva eksperimenta su sprovedena na terenu uz pet laboratorijskih istraživanja koja su se bavila pitanjem da li će jačina zvuka, odnosno glasnoća pesama koje se puštaju u prodavnicama i restoranima uticati na zdravstvenu vrednost prehrambenog izbora. Pokazalo se da tiha, opuštajuća muzika, u odnosu na glasnu muziku ili njen potpuni izostanak, dovodi do povećanja prodaje zdrave hrane.

Već je poznato dejstvo koje muzika može imati na ljude, većina će se, na primer, setiti trenutka kad im je muzika promenila raspoloženje, a u svetu maloprodaje manipulisanje raspoloženjem može učiniti veliku razliku u tome da li ćete iz kupovine izaći praznih ruku ili sa punim kesama. Svakako, puštanje muzike je jeftin način manipulacije uz beskonačne mogućnosti kombinovanja vrsta i jačine muzike.

Istraživanje se odvijalo tako što se gostima jednog kafića puštala muzika različitih žanrova na 55 ili na 70 decibela, kako bi se videlo šta će gosti izabrati sa jelovnika koji je kategorizovan u tri ponude označene kao „zdrava“ (na primer salate), „nezdrava“ (kolači, čokolade) ili „neutralna“ (čajevi i kafe). Već za nekoliko sati se pokazalo da tiša muzika znači i deset procenata češći izbor iz ponude označene kao „zdrava“.

Eksperiment sproveden u prodavnici je pokazao da su kupci izloženi glasnijoj (klasičnoj) muzici kupovali manje zdrave namirnice. Idući eksperiment je uključivao tihu i glasnu klasičnu muziku i potpunu tišinu: čokoladni kolač je izabralo 14 procenata kupaca kojima je puštana tiha muzika, za razliku od 44 procenta onih koji su čokoladni proizvod izabrali za vreme glasnog puštanja muzike.

Tišina je na kupovinu slatkiša delovala sa otprilike podjednakom podelom. Testirano je i da li neku razliku mogu da naprave muzički žanrovi, pa je za jedan eksperiment umesto klasike puštana hevi metal muzika, a rezultati su bili isti.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr