NEPROBOJNI ŠTIT

Balistički zaštitni prsluk dizajniran je tako da pruža zaštitu najpre gornjeg dela tela i područja vrata, a samo neki štite i ramena i područje genitalija.

 

Balistički zaštitni prsluk, odomaćenog naziva pancir, počinje sve više da se primenjuje u kulturi naših lovaca. Iako prevashodno napravljen da zaštiti organe reda, članove obezbeđena i ostalih bezbednosnih službi, pancir sve veću upotrebnu vrednost dobija u svakodnevnoj upotrebi kod lovaca.

balistički zaštitni prsluk

Zaštitni prsluci su delovi opreme koji pružaju zaštitu od pogodaka različitih vrsta zrna ispaljenih iz vatrenog oružja i od delova eksplodiranih projektila. Nivo zaštite temelji se na dva primarna elementa. Prvi je odlika zaštitnog prsluka koji garantuje da ga zrno neće probiti, a drugi je granica do koje se prsluk može privremeno utisnuti u telo nakon pogotka zrna.

Zaštitni su prsluci dizajnirani tako da pružaju zaštitu najpre gornjeg dela tela i područja vrata, a samo neki štite i ramena i područje genitalija. S obzirom na robusnost i težinu, stvaraju nelagodu tokom celodnevnog nošenja, pogotovo kad se nosi prsluk neodgovarajuće veličine.

Jedan od najpopularnijih zaštitnih prsluka na našem tržištu je Security police pancir. U pitanju je balistički prsluk pancir koji se izrađuje od balističkog materijala Dayneema SB21, Dayneema SB51 ili FMS balističkog materijala. Bezbednosno-zaštitini prsluk je pogodan za:

  • skriveno nošenje ispod odeće (majice, jakne, prsluka, džempera ili bilo kog drugog odevnog predmeta)
  • i za nošenje preko garderobe.

Balistička zaštita može da bude III ili IV novo zastite po NIJ 0101.04.

Security police zaštitini prsluk sa leve i sa desne strane ima podesive trake, koje funkcionišu lepljenjem čičak trakom. Pored bočnih traka postoje i trake za levo i za desno rame, kojima se može dodatno regulisati „visina“. Širina ovih podesivih traka iznosi 5 cm. I one su izrađene od jakog i izdržljivog elastina.

Prsluk ima četiri načina podešavanja da se što bolje prilagodi obliku tela. Tako podešen se mnogo lakše nosi i dobija se na udobnosti. Unutrašnjost kerijera tj. nosača pancira je ispunjena 3D mesh mrežicom, koja korisnicima ovog modela pancira pruža posebnu komociju i udobnost.

Zaštitne prsluke koji se nose ispod uniformisane ili građanske odeće svrstavamo u meke, a one koji se nose na uniformi – spadaju u tvrde zaštitne prsluke. Meki su lakši i pružaju manji stepen zaštite od projektila ispaljenih iz vatrenog oružja. Za razliku od tvrdih, dizajnirani su tako da prate linije tela, kako bi bili što je moguće manje primetni, a oblik plašta prilagođen je ljudskom telu, tako da omogućava sve potrebne aktivnosti nosioca.

Tkanina koja prekriva pancirni prsluk mora biti kombinacija poliestera i pamuka kako bi bio što udobniji, tako da korisnik ostaje zaštićen od zagrevanja čak i kod dužeg nošenja. Tkanina za ulaganje zaštitnog paketa na bazi je 100% izdržljivog poliamida s poliuretanskim završnim slojem, ili od 100% poliestera sa završnim slojem PVC-a koji održava unutrašnjost balističkih panela suhom.

Standard balističke zaštite pancira

Pojedine zemlje imaju sopstvene, interne standarde koji moraju zadovoljiti određenim specifikacijama balističke zaštite. Najčešći je standard onaj američki, poznat pod oznakom NIJ 0101.04 (National Institute of Justice, USA); koji propisuje šest nivoa balističke zaštite. Kako biste znali koji nivo zaštite pruža određeni zaštitni prsluk te kako ne bi došlo do zabune je li reč o prsluku protiv zrna streljačkog oružja ili o onome koji pruža samo zaštitu od krhotina eksplodiranih projektila (prsluci za pirotehničare); pri nabavci ili prije samog korišćenja prsluka, valja dobro pogledati etiketu na unutrašnjoj leđnoj strani prsluka. Ona sadrži podatke o nazivu prsluka, modelu, nivou zaštite, standardu za balističko ispitivanje zaštitnog paketa, veličini, načinu održavanja, nazivu proizvođača i godini proizvodnje.

Karakteristike našeg standardnog modela pancira su:

  • Testiranja vršena u Nemačkoj i u BIA na institutu za bezbednost.
  • Nivo zaštite je IIIA po međunarodnom NIJ standardu 010104 i 010106.
  • Pravljen od belih UHMW_PE vlakana koja su 15x jača od čelika.
  • Balistička svojstva traju 10 godina uz pravilnu upotrebu.
  • Upucavanje je vršeno sa Lugerom 9mm i Magnum remingtom 44.
  • Lagan za nošenje, težina 2,2
  • Ne upija vlagu iz vazduha, može da se savija i ne spuštaju se vlakna.
  • Kerier ima 3d mesh koji odvaja telo od balistike i omogućava protok vazduha.
  • Kerier je podesiv bočno i oko ramenog pojasa na čičak trake.
  • Kerier je konveksan i time prati liniju tela.

Proizvodnja

Balistički prsluk je proizvod koji se proizvodi kod nas na šta smo veoma ponosni. Kvalitet, funkcionalnost i pouzdanost potvrđuju testovi kroz koje prolazi pancir. Testiranja se vrše u ,,Bezbednosno Informativna Agencija“ (BIA), u Beogradu, na institutu za bezbednost, ali i u Nemačkoj u Merlistadu. Po njihovom testiranju nivo zaštite je IIIA po medjunarodnom NIJ standardu 010104 i 010106 a upucavanje je vršeno sa Lugerom 9mm i Magnum remingtom 44. Za viši nivo zaštite (IV) moguće je došivanje dodatka u koji se ubacuje balistička ploča. Rok trajanja prsluka zavisi od balističkog materijala od kojeg je napravljen, učestalosti njegove upotrebe (nošenja), načinu održavanja i načinima skladištenja. Za prsluk kojem je istekao rok trajanja ne postoji jemstvo da će ispuniti funkciju za koju je napravljen.

Na ovaj model pancira se daje garancija od 10 godina. Radi se po vašoj meri što znači da se može prilagoditi fizičkim merama i različito građenim ljudima. Proizvode se u veličinama S, M, L, XL, XXL, XXXL.