UPUTSTVA BUDUĆIM SREDNJOŠKOLCIMA

Roditelji, ne dižite paniku i ne stvarajte dodatnu tenziju, ne forsirajte svoju decu jer to može dovesti do lošijeg rezultata na maloj maturi – upozoravaju sagovornici, koji ističu da roditelji treba da posluže kao podrška.

 

Trema već ozbiljno drma učenike koji će sutra testom iz maternjeg jezika započeti polaganje prijemnog u srednje škole. Branka Tišma, školska  psihološkinja, napominje da roditelji moraju biti podrška i da nikako ne treba da grde i kritikuju decu.

saveti za male maturante

Ovih dana, važno je da se ne diže prevelik pritisak i tenzija među decom i roditeljima, da se kod dece dodatno ne pojačava strah jer bi deca mogla izgubiti koncentraciju na samom testu. Savet za decu je da samo prelistaju gradivo i da ponove ono u šta nisu sigurni. Nek samo ponavljaju da ne bi napravili konfuziju – savetuje Tišma.

Ona napominje da deca na ispit moraju doći naspavana, da spavaju minimum šest sati i neophodan je lagan doručak.

– Dobro je da pojedu crnu čokoladu pred polaganje i da ponesu tečnost, kao i sve što im je potrebno od pribora. To bi roditelji trebalo da provere i podsete decu koja su često užurbana. Najvažnije je da slušaju uputstva dežurnih nastavnika i nikako da se ne oslanjaju na prepisivanje jer će im to samo odmoći. Potrebno je da se oslone na svoje sposobnosti, da test pažljivo pročitaju, prvo da reše ono u šta su najviše sigurni, a za kraj da ostave ono u šta su manje sigurni.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je mala matura važna i za decu i za roditelje.

– Ne postoji dete koje tog dana nema tremu, pa često zbog tog pokažu lošije rezultate. Bez panike! Posebno roditelji. Nemojte govoriti deci: „Nemoj da pogrešiš. Uči, uči.“ Deca su već pod stresom, s  njima treba polako i smireno, potrebna je maksimalna podrška porodice – ističe Antić i naglašava:

– Ovih dana nikakvo bubanje ne dolazi u obzir, samo prelistavanje gradiva. Ispit traje dva sata i deca imaju sasvim dovoljno vremena, dakle, veoma je važno da ne brzaju prilikom rešavanja zadataka.

Saveti:

NASPAVAJTE SE DOBRO!
NE ZABORAVITE GRAFITNU OLOVKU, HEMIJSKU OLOVKU, GUMICU!
DOÐITE NA ISPIT POLA SATA RANIJE!
SLUŠAJTE UPUTSTVA DEŽURNIH NASTAVNIKA!
PROČITAJTE CEO TEST I PRVO RADITE ONO ŠTO SIGURNO ZNATE!
AKO OSETITE VELIKU TREMU POPIJTE MALO VODE!
NE ZABORAVITE DA ODGOVORE PODEBLJATE HEMIJSKOM OLOVKOM!

Pravila:

DOZVOLJENO JE PONETI PRIBOR!
NIJE DOZVOLJENO UNETI PERNICU!
MOŽETE PONETI VODU I ČOKOLADICU!
ZABRANJENO JE PREPISIVANJE!
ODLAZAK U TOALET MOGUĆ JE SAMO UZ PRATNJU NASTAVNIKA!

Izvor: Kurir.rs, Srbijadanas.com

Priredio: Velibor Mihić