ZDRAVLJA VREDNO SEME

Jeste li znali da je slačica glavni sastojak senfa? Arheolozi tvrde kako je upravo ovaj začin među najstarijima na svetu. Nađeni su recepti za senf u spisima starim oko četiri hiljade godina. Pored specifičnog ukusa zbog kog je ova biljka poznat začin ona je i izuzetno zdrava i lekovita.

 

O lekovitosti biljke slačice se zna jako dugo. Često se koristi u narodnoj medicini. Naime, njena dejstva mogu biti izuzetno intezivna.

slačica

Iz tog razloga je u Evropskoj uniji uveden zakon po kome se na proizvodu mora posebno naglasiti ako se ova biljka nalazi u njegovom sastavu.

Kako izgleda biljka slačica?

U narodu se slačica biljka odomaćila i kao gorčica. Nešto ređe nazivaju je gorušicom, mustardom, ognjicom. Postoje dve vrste ove biljke: crna slačica (Barssica nigra) i bela slačica (Sinapis alba).

Bela se razlikuje od crne po izgledu i poreklu koliko i po nameni. Crna slačica može rasti do dva metra. Ona je medonosna biljka, dakle, izuzetno privlači pčele. Poseduje žute cvetove, koji se grupišu u obliku grozda u periodu maj – avgust.

Sa druge strane, bela slačica, koja je poreklom iz Indije raste maksimalno do 120 centimetara. Ima žute cvetove, dlačice na stabiljkama, zbog kojih odlično podnosi sušne periode.

Obe vrste su često uzgajane kao industrijske biljke. Pored toga, često se mogu naći i kao samonikle u svim krajevima sveta.

Kako joj je period vegetacije kratak, svetlo-smeđe seme gorčice može saditi i posle pšenice. Njeno seme uspeva i suvljoj zemlji. Odlično podnosi i mrazeve. Period od nicanja biljke do formiranja mahuna traje otprilike dva meseca.

Plodovi gorčice su mali i okrugli. Ona se žanje u kasnijem letnjem periodu, tokom noći kako bi se seme zaštitilo rosom i ne bi otpalo. Snopići slačice se najpre suše petnaest dana. Seme se obično suši tokom jeseni na tavanu. Treba ga, kao i pšenicu često prevrtati, kako se ne bi upalilo.

Što se tiče minerala, billjka slačica sadrži kalijum, kalcijum i fosfor. Bogata je i vitaminima A, C i E, tiaminom, riboflavinom i niacinom. Takođe, obiluje omega 3 masnim kiselinama i glikozid sinalbinom koji je odgovoran za osećaj ljutine.

Slačica se svrstava u retke biljke u kojoj je količina masti, proteina i ugljenih hidrata skoro jednako raspoređena. Dakle, svako od ovih jedinjenja zauzima oko 30 posto, što čini približno savršenu srazmeru.

BioLiver kapi za masnu jetru

Kako se koristi slačica kao lek?

Najlekoviti deo slačice je svakako njeno seme. Ono nema miris, ali ga zato karakteriše, jak i ljut ukus. Semenke su se pokazale jako dobro kod problema sa srcem, digestivnim traktom i jetrom. Ubrzavaju metabolizam, poboljšavaju cirkulaciju, čiste krvotok. Čaj od semena slačice je i odličan kao lek za odbranu od prehlade.

Seme ove lekovite biljke može pomoći onesvešćenim osobama da se povrate. Dovoljno jesamo kašičicu mlevene slačice staviti toj osobi ispod nosa. Mleveno seme biljke ima jak i ljut miris koji će pomoći povratku svesti.

Ulje slačice i njegova lekovita svojstva

Naime, seme se koristi na dva načina: u vidu ulja i brašna. Za oba postoje različite namene u svrhu rešavanja zdravstvenih problema.

Ulje koje se pravi sa belom slačicom je po izgledu slično suncokretovom, jer je žućkaste boje. To je etersko ulje, koje se mora izuzetno pažljivo koristiti. Njegova ljutina može iritirati sluzokožu i prozurokovati plikove i opekotine. Upravo je to i razlog što se ono mora držati pod ključem u apotekama i što se izdaje samo iz recept.

Ova izuzetno jaka tečnost može lako usmrtiti životinje, zato napominjemo: sa njom treba vrlo oprezno rukovati.

Kada se koristi u propisanim merama ulje slačice deluje kao lekovito sredstvo. Naime, ono zbog jedinjenja izotiocianat ima izuzetno antioksidantno dejstvo.

Lako prodire u organe, te se koristi kao antibakterijsko sredstvo koje sa odličnim rezultatima uništava mikroorganizme. Stoga, gorčica se često preporučuje kod lečenja prehlada i za opšte podizanje imuniteta.

Ispijanje ulja slačice u manjim količinama može biti odlično za varenje i osloboditi vas opstipacije. Nemojte preterivati sa konzumacijom jer u suprotnom može izazvati upalu creva i želudca, ali i upalu jajnika.

Određena istraživanja dokazuju kako se ulje slačice može čak i koristiti kao prevencija kod raka i tumora. Tome je zaslužna baš supstanca izotiocianat.

Lekovito ulje možete koristiti i za oblogu. Ono prilično brzo eliminiše bolove, a naročito se preporučuje kod artritičnih i reumatskih bolova.

Izvor: Zdravailepa.com