SLADOLED OD RUZMARINA SA ČOKOLADNIM MAFINIMA

Ako može da postoji i sve je popularniji sladoled sa ukusom lavande, maka ili zelenog čaja, što ne bi postojao i sladoled od ruzmarina. Još ako taj sladoled napravite u kućnoj varijanti i to zajedno sa mafinima od čokolade, uživanje će biti potpuno i zagarantovano.

sladoled od ruzmarina

Sastojci:

ZA SLADOLED:
150 mililitara mleka
2 kašike meda
2 grančice ruzmarina
300 mililitara jogurta
100 grama šećera u prahu
1 vanilin šećer
2 kašike likera
250 ml slatke pavlake

ZA ČOKOLADNE MAFINE:
200 grama margarina
8 jaja
80 grama brašna
110 grama šećera
200 grama čokolade za kuvanje
2 kašike viskija
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer

Način pripreme:

Pripremamo sladoled. U šerpu na šporetu sipamo 150 mililitara mleka, dodamo med i grančice ruzmarina. Kad mleko uzavri, izvadimo grančice ruzmarina i sklonimo šerpu sa šporeta. Ostavimo da se mleko ohladi.

Pripremamo čokoladne mafine. Polomimo čokoladu na parčad i stavimo da se topi na pari. U sud dodamo margarin. Sklonimo sa šporeta kad se čokolada i margarin istope i ostavimo da se ohladi. Polupamo 4 jaja i stavimo u dublji sud. Polupamo i preostala 4 jaja pa žumanca dodamo u sud sa 4 cela jaja. U sud dodamo 110 grama šećera i vanilin šećer. Promešamo pa dodamo brašno, prašak za pecivo, viski i ohlađeni čokoladni preliv. Mešamo žicom za mućenje dok se smesa ne sjedini. Ostavimo da odstoji 2 sata u frižideru.

Nastavimo da pripremamo sladoled. U šerpu sa ohlađenim mlekom dodamo jogurt, šećer u prahu, vanilin šećer, liker i mešamo dok ne sjedinimo smesu.

Slatku pavlaku mutimo mikserom dok se šlag ne zgusne. Potom šlag dodamo u šerpu sa smesom za sladoled od ruzmarina. Sjedinimo smese i stavimo šerpu u zamrzivač. Promešamo na svaka 2 sata dok se ne zamrzne.

Kalup sa kružnim formama premažemo puterom. Svaku formu napunimo prethodno pripremljenom smesom za mafine. Stavimo kalup u rernu. Pečemo 15 minuta na 180 stepeni. Izvadimo kalup iz rama i izvadimo mafine na činiju za serviranje. Na svaki mafin stavimo po kuglu sladoleda, a po želji preko prelijemo čokoladnim prelivom.

Prijatno!