SAMOČISTEĆE STAKLO

Brojna naučno-tehnološka dostignuća omogućila su čoveku da živi bolje, kvalitetnije i udobnije. Jedno od revolucionarnih otkrića je i staklo koje se samo čisti (self-cleaning glass).

 

Prvi put je Samočisteće staklo zvanično predstavljeno na sajmu u Dizeldorfu 2002. godine, od strane jednog od najvećih proizvođača stakla na svetu, čuvene kompanije Pilknigton.

staklo koje se samo čisti

Iako su mnogi predviđali da će Pilknigton Activ staklo brzo naći svoj put u komercijalnoj upotrebi, visoka cena i dalje sprečava da ovaj proizvod bude dostupan za masovniju upotrebu. Visoku cenu uslovljavaju troškovi proizvodnje, koji su u ovom trenutku visoki zbog nove tehnologije i naprednih rešenja. Smatra se da će se vremenom troškovi sniziti i da će doći do pojave prave i velike konkurencije, što će zajedno značajno uticati na pad cene.

Šta su to samočisteća stakla?

Samočisteća stakla su obložena specijalnim hidrofilnim i fotokatalitičkim premazom, koji je potpuno nevidljiv, tako da staklo izgleda kao i svako drugo. Može se proizvoditi u različitim bojama i više slojeva sa svim izolatorskim svojstvima odnosno energetskom i zvučnom zaštitom. Zahvaljujući hidrofilnom premazu, kapljice vode se u dodiru sa staklenom površinom privlače i stvaraju ravnomerni mlaz koji otiče s površine prozora, skupljajući prljavštinu i ne ostavljajući nikakav trag.

S druge strane, fotokatalitički efekat omogućava razlaganje organske prljavštine i sprečava njeno lepljenje na staklenu površinu. Kada se prozor sa samočistećim staklom postavi u otvor objekta, fotokatalitički efekat se aktivira pomoću sunčeve svetlosti i potrebno mu je oko pet do sedam dana da prikupi dovoljno energije za razlaganje prljavštine. Nakon toga staklo se samo čisti i kada je oblačno vreme odnosno kad god padne kiša.

O čemu se zapravo radi?

Površine koje odbijaju nečistoću postoje na tržištu već duže vreme. Najviše se primenjuju kod opeke, fasadnih boja, kupatilske keramike i tuš kabina. Zahvaljujući njima, ne samo što je udobnost stanovanja podignuta na viši nivo, već je dat i značajan doprinos očuvanju i zaštiti prirodne sredine. Primena ovakvih stakala dovodi do smanjene upotrebe vode i deterdženata, uz značajne uštede na troškovima održavanja.

Istovremeno, to ne znači da nije potrebno nikakvo čišćenje ovakvih staklenih površina. S vremena na vreme, potrebno je osvežiti prozorska stakla ali je period između čišćenja daleko duži nego kod klasičnih prozora. Čišćenje je i tada jednostavno, pomoću čiste vode i mekane krpe. Abrazivna sredstva treba izbegavati jer mogu oštetiti premaz.

pvc kuća

Staklo koje se samo čisti i primena u PVC industriji

Staklo koje se samo čisti može se koristiti na svim prozorima a posebno korisnu primenu ima na teže dostupnim i većim staklenim površinama, kao što su krovni i tavanski prozori, zastakljene terase, staklene bašte, stakleni zidovi, autobuske i železničke stanice, aerodromi, staklene fasade i slično. Dakle, gde god ima velikih staklenih površina, samočisteća stakla su više nego korisna i efikasna:

  • štede vreme i novac (manje čišćenja, više novca);
  • vremenom ne gube samočisteću funkciju (traju koliko i sami prozori);
  • ekološki su prihvatljiva (manja upotreba vode i deterdženata);
  • mogu se kombinovati sa drugim proizvodima (termička, solarna, sigurnosna kontrola);
  • idealna su za teško dostupne površine (izbegavanje opasnog i skupog čišćenja na visokim objektima).

PVC budućnost – Samočisteća stakla i pametni prozori

Stakla koja se sama čiste, prozori koji sami kontrolišu protok sunčeve svetlosti, sigurnosni i štedljivi paneli su budućnost PVC industrije. Ova inovativna rešenja su već tu, ostaje samo da sačekamo da budu dostupna svakom pojedincu. Imajući u vidu da su zahtevi za energetskom štednjom sve veći, a ovakva rešenja upravo to omogućavaju, verovatno nećemo morati dugo da čekamo na njihovu širu primenu.

Jedna od firmi na našem tržištu koja može da vam ponudi energetski efikasnu i funkcionalnu PVC stolariju koja će biti atraktivna za svaki stambeni i poslovni prostor je firma Megaplast doo. Njihovi stručnjaci će vas informisati koja inovativna rešenja mogu da vam ponude. Za svoje kupce su spremili i brojne pogodnosti, a možete ih pronaći u poslovnicama u Beogradu i Novom Sadu.