TRETIRANJE NAŠE GLAVE

Raznorodni mogu da budu uzroci masne kose, a na neke od njih i mi sami možemo da utičemo. Promenom nekih životnih navika moguće je korigovati ovaj problem i smanjiti zamašćivanje kose.

 

Masna kosa problem je s kojim se susreću mnogi ljudi. Obično se misli da je kvalitet naše kose takav kakav jeste i da se tu ne može mnogo toga menjati. Međutim, to nije baš tako.

uzroci masne kose

Kada se kaže da se na kosu može na neki način uticati, uglavnom se misli na to da masna kosa delimično zavisi od nas samih. Nije u pitanju samo tretiranje kosmatog dela glave, već dosta toga zavisi od načina ishrane, ali i od navika koje mogu da utiču na opšte stanje kose.

Uzrok problema koji se može javiti sa kosom je prekomerno lučenje sebuma, tj. zaštitnog sloja korena kose na koji mogu uticati pojedine životne navike.

Problem masne kose može se rešiti, a evo što je to što obično radimo pogrešno!

1. Kosu peremo vrućom vodom

Ne kažemo da je treba prati hladnom, ali pretopla voda šteti temenu i žlezdama šalje signal da luče još više masnoće. Kosu je najbolje prati mlakom vodom, dok joj u vrućim letnim danima slobodno možete priuštiti i hladan tuš.

2. Kosu peremo svaki dan

Masne kose se nećemo rešiti ako je peremo svaki dan, već će to samo dodatno podstaknuti lučenje masti. Svakodnevno pranje isušuje teme što čini kosu još masnijom.

3. Preterujemo s regeneratorom

Regenerator treba koristiti pažljivo i ne treba ga nanositi na teme. Dovoljna je mala količina koju ćemo umasirati u krajeve i dobro isprati mlakom vodom.

4. Preterujemo s proizvodima za stilizovanje kose

Proizvodi poput laka za kosu ili gela pomoći će nam u oblikovanju i učvršćivanju frizure, ali će se zbog hemikalija iz njih kosa mastiti mnogo brže.

5. Ne peremo četku

Četka za kosu koju svakodnevno koristimo takođe može biti jedan od uzroka masne kose. Ako je ne peremo redovno, na njoj se nakupljaju slojevi prljavštine koji ostaju i u kosi.

6. Stalno diramo kosu

Potrudimo se da ne prolazimo prstima često kroz šiške što pospešuje lučenje sebuma.