DELO GENETSKOG INŽENJERINGA

Naučnici tvrde da bi živi dinosaurus mogao da izađe iz laboratorije za samo pet, najviše deset godina. Oni su inspirisani genetskim istraživanjima paleontologa doktora Alana Granta, protagoniste filmova „Park iz doba Jure“.

 

Doktor Džek Horner, koji je radio kao kosultant na sva četiri filma serijala „Park iz doba Jure“, veruje da odgovor na tu mogućnosti leži u pilićima.

živi dinosaurus

Ranih 90-ih godina prošlog veka, kada je Horner bio savetnik Stivena Spilberga, naučnici su pretpostavili da je ključ mogućeg ponovnog stvaranja praistorijske vrste – DNK dinosaurusa. Međutim, dalja proučavanja ostataka DNK pokazala su da su oni degradirali, zbog čega je prvobitna pretpostvaka odbačena.

Naučnci sa Harvarda i Jejla su se, od tada, okrenuli postupku obrnute evolucije, odnosno mutiranju današnjeg pileta unazad do njegovih praistorijskih korena.

„Naravno da su ptice dinosaurusi“, rekao je doktor Horner za magazin Pipl, „mi samo treba da ih ‘popravimo’, da bi više ličili na dinosauruse!“

On je naveo četiri glavne razlike između dinosaurusa i ptica. To su: repovi, gornji i donji ekstemiteti i usta.

Horner je sa svojim timom već radio na izmeni određenih elemenata genetike pilića, manipulišući genetikom njihovih embriona. Obrnutim inženjeringom je uspeo da njen kljun „pretvori“ u njušku dinosaurusa velociraptora. On, međutim, kaže da će krila i noge biti mnogo teže razviti.

„Rep je najznačajniji deo projekta. Ipak, u poslednje vreme smo uspeli da postignemo nešto što nam daje nadu da nam za taj posao neće trebati još mnogo vremena.“

Ova vrsta genetskog inženjeringa radi se u embrionu koje tek počinje da se formira. Naučnici koriste genetičke markere da bi identfikovali trenutke kada se određeni geni „iskuljučuju“ i „uključuju“, prenosi Njuzhab.

„Određujući momente kada se određeni geni ‘iskuljučuju’ i ‘uključuju’, možemo da shvatimo kako rep počinje da se razvija. Mi hoćemo da ‘popravimo’ gen, tako da to ne zaustavi rep da dalje raste i da se razvija.“

Slučajno ili namerno, tek infomacije o ovim istraživanjima objavljene su baš u vreme kada je četvrti film iz serijala „Park iz doba Jure“ počeo da se prikazuje u svetu.

Izvor: Vesti-online.com