ZNAČKA KOJA ŽIVOT ZNAČI

Kako izgleda život u Severnoj Koreji na primeru značke na reveru severokoreanca. Koliko je značka lidera važna u svakodnevnom životu

 

U Severnoj Koreji svi stariji od sedamnaest godina moraju da nose značke sa likovima lidera.

Značke se nose strogo na levoj strani, kod srca, ne na reveru, ne na kragni. Postoji oko dvadeset različitih modela, zavisno od nečijeg društevnog sloja. Društveni slojevi su određeni po principu Songbun-a, složenog sistema koji boduje lojalnost Partiji, doprinos zajednici, moralnost i druge karakterne osobine, ponašanje, vrednoću…

Značka na reveru i život u Severnoj Koreji - photo Snežana Radojčić

Severna Koreja, zvanično Demokratska Narodna Republika Koreja je živopisna država u istočnoj Aziji, koja zauzima severni deo Korejskog poluostrva i ima specifičan društveno politički sistem. Lokalno i u Kini zovu je Pukčoson („severni Čoson“), ime zemlje asocira naciju na dinastiju Džoseon. Bukhan („Severni Hani“) je naziv koji se upotrebljava u Južnoj Koreji. Površina Severne Koreje je 120.540 km².

DNR Koreja se graniči na jugu sa Južnom Korejom preko demilitarizovane zone uspostavljene 1953., na severozapadu i severu sa Narodnom Republikom Kinom, a na severoistoku se graniči sa Rusijom na reci Tuman. Na zapadu je zapljuskuje Žuto more, a sa istoka Japansko more.

Po popisu iz 2013. Severna Koreja je imala 24.845.000 stanovnika. Glavni i najveći grad Severne Koreje je Pjongjang.

Boduju se cele porodice generacijama unazad, počev od vremena brobe protiv japanske okupacije pre Drugog svetskog rata.

Postoje tri osnovna sloja: najviši se zove ’jezgro’ (core class), srednji ’kolebljivci’ (wavering class), a najniži su ’neprijatelji’ (hostile class). U okviru osnovnih slojeva ima pedeset tri podgrupe.

Najvišem i srednjem sloju dopušteno je da nose značke sa likovima dva lidera – Kim Il Suna i Kim Džong Ila, na pozadini zastave koja se vijori, dok niži slojevi smeju da nose samo lik Kim Il Suna na maloj znački ovalnog oblika.

Značka čini Severnokorejce prepoznatljivima u odnosu na strance, pokazujući tako da oni pripadaju svojim vođama. S druge strane, taj simbol pokazuje da su vođe uvek sa ljudima. Značka je prenosiva sa roditelja na potomke.

Snežana Radojčić

Knjigu o Severnoj Koreji autora i putopisca Snežane Radojčić možete naručiti na [email protected]