FANTASTIČNA VOĆNA GRICKALICA

Od svih namirnica koje su odlične i za buduću majku i za njen plod, suvo grožđe u trudnoći je možda i najpreporučljivije jesti, jer su nesagledive koristi koje se mogu pribaviti konzumiranjem ove vrste sušenog voća.

 

Suvo voće je veoma popularno u ishrani širom sveta, a posebno mesto tu pripada suvom grožđu kao veoma rasprostranjenoj vrsti. Suvo grožđe ima nekoliko zdravstvenih kvaliteta zbog kojih je preporučljivo za konzumiranje širokom krugu ljudi.

suvo grožđe u trudnoći

Posebne pogodnosti suvo grožđe ispoljava tokom trudnoće, tako da je ovo vrsta sušenog voća koju buduće majke dok su u drugom stanju treba da jedu. Suvo grožđe ne samo da je odlično za zdravlje žene, već ispoljava svoje prednosti i na pravilan razvoj fetusa.

Bilo da se jede pojedinačno, doda u ovsenu kašu ili se njim “začini” voćna salata, suvo grožđe je u svakom od ovih način konzumiranja jednako delotvorno za zdravlje ljudi, a naročito trudnica i njihovog ploda.

Suvo grožđe je u odnosu na neko drugo sušeno voću u prednosti i po tome što može da traje mesecima i neće se pokvariti. Zbog toga je uvek dostupno u prodavnicama širom sveta i veoma ga je lako naći na njihovim rafovima u bilo koje godišnje doba.

Sumirajući sve blagodeti koje ima, mogu se navesti 12 razloga zbog kojih je preporučljivo jesti suvo grožđe tokom trudnoće.

1. Izvor je vlakana

Suvo grožđe je prepuno vlakana i zato može biti jedan od bogatih izvora ovih materija koje su veoma važne za trudnoću. Kako fetus postaje veći, trudnici su vlakna sve potrebnija.

2. Dobar izvor energije

Energija suvog voća dosta je dobra kao podrška svakodnevnim aktivnostima. Suvo grožđe sposobno je da veoma brzo obnovi energetske izvore koji se rapidno iscrpljuju tokom trudnoće. Zbog toga je ovo sušeno voće dobro konzumirati kao popodnevnu grickalicu kako bi se za nastavak dana nadoknadila izgubljena energija.

3. Podstiče funkcije digestivnog sistema

Pošto je svako voće bogato vlaknima, ono odlično podstiče funkcionisanje digestivnog sistema tokom trudnoće. Osim toga, suvo voće može da pomogne u poboljšanju kretanja creva kako bi došlo do ubrzanja metabolizma, što je za trudnice veoma značajno.

4. Izbegava anemiju

Suvo grožđe sadrži gvožđe koje je dobro za stimulaciju rasta crvenih krvnih zrnaca, zbog čega je ono dosta dobro rešenje kada se želi izbeći anemija i gubitak svesti. Uglavnom se tokom trudnoće dešavaju ova stanja, pa je zato suvo grožđe preporučljivo budućim majkama.

5. Snaži kosti

Visok nivo kalcijuma i magnezijuma nalazi se u suvom grožđu, pa je zato ono dobro za podsticaj rasta i razvoja kostiju fetusa. Štaviše, suvo grožđe pomaže i u zaštiti majčinih kostiju i izbegava bilo kakvu mogućnost oštećenja kostiju.

Golden Sweden Bitter 250 ml

6. Jača imunitet

Vitamin C u suvom grožđu pomoći će u održavanju telesnog imuniteta. Zbog toga su koristi suvog grožđa za zdravlje tokom trudnoće velike, uključujući i udaljavanje organizma od bilo kakve bolesti ili infekcije.

7. Poboljšava zdravlje pluća

Još jedna korist od konzumiranja ovih suvih plodova je poboljšanje stanja i zdravlja pluća trudnice, a posebno se korist suvog grožđa vidi u razvoju disajnog sistema kod fetusa.

8. Izbegava bolesti

Kako je suvo grožđe bogato vitaminom C i pomaže u poboljšanju imuniteta, tako se kao krajnji rezultat vidi činjenica da je odlično u suzbijanju (izbegavanju) bolesti. Stoga će ono pomoći trudnoj ženi da tokom čitavog drugog stanja bude što dalje od prehlade i drugih virusnih oboljenja.

9. Razvija mozak

Suvo voće može da pomogne u podršci razvoju mozga na fetusu. Ovo se dešava zbog sadržaja folata koji poboljšavaju fetusni moždani nerv.

10. Poboljšava rad mišića

Konzumiranjem suvog voća utiče se na poboljšanje funkcije mišića. Zbog toga, suvo grožđe može da pomogne u oslobađanju mišićne tenzije tokom trudnoće, čime se dovodi do relaksacije mišića.

11. Izbegava defekte ploda

Folati u suvom grožđu dobri su za održanje zdravlja fetusa, pa se time izbegava bilo kakva mogućnost nastanka defekata na samom fetusu.

12. Smanjuje mogućnost pobačaja

Poslednja u nizu prednosti, ali nikako najmanje vredna, jeste da se konzumiranjem suvog grožđa izvodi zdrava trudnoća do kraja, bez mogućnosti da se dogodi pobačaj ploda.