ŽALBA AGATE KRISTI

Jada mi se Agata da ne spava kako su je izbacili iz gimnazije bez bromazepama od tri miligrama i četvrtinu pride.

 

Žali mi se onomad da su je srednjoškolci izbacili iz beogradske Gimnazije, a samo je predano i savesno radila svoj posao bibliotekara.

žalba agate

Prela je k’o maca: frrr… I nije savetovala decu i mlade da ne budu morbidni i čitaju knjige štivom obilate krvlju do kolena.

– Pa šta ćeš sad, pitam je i onako su mediji i novine „manje morbidni“, te će deca posle škole to čitati i gledati. Kako joj je ostalo još malo do penzije, a kriminolog je po struci, rođena je Britanka, a naturalizovana Beograđanka.

Zatražiće posao forenzičara na Sajmu zapošljavanja, a možda pomogne da se razreše misteriozna ubistva, od ožalošćene porodice Branislava Nušića pa do današnjih dana porodice M.

Jada mi se Agata da ne spava kako su je izbacili iz gimnazije bez bromazepama od tri miligrama i četvrtinu pride.

Njen kolega F. M. Dostojevski je postao suicidan kako su mu uskratili pravo da briše prašinu sa njenih knjiga i mace sa stolova čitaonice.

Kada se vezao za radijator preteći da će se obesiti ako i njega izbace iz gimnazije, poput Agate Kristi. I posle jednog Sajma knjiga u Beogradu reših da ih posetim u Palmotićevoj. Kvrcnulo je nešto Agati, a toliko se nagledala morbidnog u slučajevima da je popustila sa živcima.

Dobro u celoj priči je da će ostvariti rezultate: invalidsku penziju, a Dostojevskog niko neće!

Prestareo je, kažu mu u PIO. Klasika! Tako su i sa Turgenjevim. Za utehu, ponesoh im od Tolkina “Gospodara Prstenova”, a Agati nađoh nešto od Dobrila Nenadića. Da. Dorotej. Obe knjige ganc nove. Ni trunke morbidnog da se opuste i smire živce dok im daju otpusne liste i resocijalizuju se kad izađu s hospitalizacije.

Pitam se na kraju ko je ovde lud!? Da li Agata ili Dostojevski!?