ŠTA ZNAJU INDIJANCI ŠTA VALJA?!

Lekovita biljka Ehinacea je deo tradicionalne medicine severno američkih indijanaca i postavlja se pitanje šta su indijanci znali o Ehinacei i njenom delovanju na zdravlje

 

A znaju indijanci svašta nešto, nije da ne znaju i sad ću vam ispričati čemu su me naučili.

Pre toga jedan mali uvod u priču koja se želi ispričati.

Naturalisti i fitoterapeuti imaju jednu uzbudljivu tvrdnju koja kaže da svako ima lek blizu sebe. Božija milost je takva da se svim ljudima nudi lek od bolesti od kojih boluju tu negde blizu nas.

Mi ga samo ne prepoznajemo.

Saveti kako deluje Ehinacea na imunitet i zdravlje

Jedan fitoterapeut koga sam nekada upoznao, pričao mi je da kad god dolazi kod nekoga u kuću (ili stan), pažljivo gleda šta od lekovitih biljaka raste u dvorištu ili čega ima u kući. Ono što je u čovekovoj blizini mu najčešće i treba.

Ranije sam mislio da je to besmislica i deo opšteg paganskog pogleda na svet, naturalni simbolizam toliko blizak magijskoj svesti new age doba ali danas sam oprezniji u procenjivanju takvih tvrdnji.

Zato sledi priča o tome šta raste kod mene.

Ehinacea.

Zasadjena je u mom dvorištu. Lep roze cvet.

Ehinacea je najpoznatija lekovita biljka severnoameričkih indijanaca. Oni su njome lečili niz bolesti, jačali imunitet (mada nisu znali šta je imunitet), koristili je kod rana i ujeda zmija.

Pravilo se i ulje od Ehinaceae, poznatije kao Zmijsko ulje, za koje se tvrdilo da leči rak.

To je ujedno, verovali vi ili ne, i najprodavanija lekovita biljka na svetu.

Eto šta su svetskoj civilizaciji i medicini ostavili indijanci.

Medjutim, moje iskustvo sa Ehinaceom nije bilo tako spektakularno kao što tvrde razne priče po internetu. Imao sam svojevremeno jaku prehladu i pokušao sam nekim preparatima i kapima Ehinacea (neki italijanski preparat) da se lečim. Bez uspeha. Moje nadanje u moć Ehinaceae je nestalo.

Šta znaju indijanci, rezignirano sam konstatovao. Indijanska posla 

I tako sam dugo godina verovao u nemoć te indijanske biljke dok nisam naleteo na harizmatičnog američkog doktora Ričarda Šulca koji je sugestivno i nadahnuto govorio o moći koje ova lekovita biljka ima.

On je rekao par logičnih stvari, kao na primer:

– bacite industrijske preparate Ehinaceae u djubre, to ničemu ne vredi. Napravite sami svoju tinkturu ehinaceae.

– pijte 5 puta veće doze Ehinaceae od preporučenih jer tek tada će da deluje kako treba.

– jedite puno belog luka uz Ehinaceu, uparite te dve lekovite biljke i pojačaćete imunitet.

Ne budem ja lenj, a nikad nisam lenj kad me nešto interesuje, pronadjem kvalitetnu Ehinaceu i napravim kapi.

Probam na sebi.

Probam na ženi.

Probam na deci.

Probam na drugim dobrovoljcima.

Mog li iznenadjenja – to deluje!

Podiže brzo imunitet. Čak i kada upadnem u akutno stanje gripa pred potpunu agoniju, uspeva da zaustavi bolest, doduše ne i da je pobedi, ali me održava u nekom stanju ni tamo a ni ovamo, pa uz pomoć drugih preparata krenemo u ozdravljenje.

To me zainteresovalo za indijanska paramedicinska posla i ovu biljku.

Uzeo sam par izdanaka i simbolično je zasadio u dvorištu. Evo već par godina lepo cveta.

Golden Sweden Bitter za žene -gif 728x90

Prve godine kad je cvet precvetao, krenuo sam da ga otkinem.

A jooooj! Bode cvet!

Sasušeni cvet Ehinaceae je bodljikav, nalik na čičak, ali još trnovitiji i gle čuda, liči na naše ćelije imuniteta Makrofage, koje su gle čuda, glavni borci protiv kancera.

Eh ti indijanci i njihova posla!

Taj ubod cveta kao da mi je preneo poruku da biljka zaista deluje na rak. Odjednom sam počeo da verujem i da je to moguće. Dakako uz pomoć belog luka i još koječega.

Ne budem ja lenj ponovo, pa počeh da istražujem po američkim studijama o ehinacei i saznadoh par vanredno zanimljivih i uzbudjujućih stvari kao što su:

– Cela biljka je lekovita, ponajviše cvet i koren ali jedino u korenu postoje hemijski spojevi koji deluju antikancerogeno. Otuda se Zmijsko ulje pravilo od korena biljke. Interesantno zar ne?

– Ehinacea slabo deluje kao čaj! Čaj je skoro bezvredan u smislu lekovitosti. Najače deluje u vidu kapi, ulja ili ekstrakta.

– Ehinacea dokazano podiže broj belih krvnih zrnaca i imunitet. Kako koristimo ehinaceu imunitet raste u sledeće 3 nedelje, kada stigne do maksimuma, pa kreće blago opadanje belih krvnih zrnaca. Otuda se posle 3 nedelje može praviti pauza u uzimanju jer nema više efekta, mada naturopate to ne preporučuju posebno ako je rak u pitanju.

– Labaratorije su dokazale jedno fantastično svojstvo ehinaceae koje druge biljke nemaju. Naime, ehinacea ima sastojke koji kad udju u krv dovode do svojevrsnog zatvaranja tkiva organa i zglobova, kao da se postavljaju prepreke u telu za razvoj infekcija i širenje toksina. Tako se dokazala stara mudrost indijanaca koji su ehinaceu koristili kod zmijskog ujeda, jer biljka sprečava širenje otrova u telu.

I sad dolazimo do zaključka cele priče.

Otkud indijancima takvo sofisticirano znanje o delovanju ehinaceae vekovima pre razvoja tehnologije i nauke, koja tek sada potvrdjuje znanje tradicionalne medicine?

Indijanska posla, šta ćete.

BioImunitet kapi Ehinacea za imunitet

P.S. Sad već godinama svi u kući preventivno koristimo ehinaceu u vidu tinkture a i zadnje vreme u vidu BioImunitet kapi koje su na bazi Ehinaceae. Svi u kući piju preparate Ehinaceae, osim mene, koji sam pomalo lenj po tom pitanju. I niko nije bolestan, žena i deca ne znaju šta je grip, osim dakako mene, koji se setim ehinacea kapi tek kad me sastavi bolest.

Iz našeg iskustva, nekome prija više čista Ehinacea u vidu tinkture a nekome mešavina sa drugim lekovitim biljkama kao što su to BioImunitet kapi.

Koliko sam čitao sama Ehinacea ne voli mnogo da se meša sa drugim lekovitim biljkama, ima takvih biljki koje su samostalne i deluju vrlo fokusirano.

Opet, kako je imuni sistem složen sistem od nekoliko podsistema, nekome nije dovoljno da se samo digne broj belih krvnih zrnaca što Ehinacea čini, već mu treba i veći broj T ćelija ubica, makrofaga, itd, pa neke druge lekovite biljke uz Ehinaceu to stimulišu. To je razlog zašto koristimo BioImunitet kapi, iz želje da se širi aspekt imunog sistema obuhvati, samo da objasnim celinu priče.

Kako god, preventivno Ehinacea kapi + beli luk i bolesti (a i neki ljudi) će vas zaobilaziti u širokom luku.

KAKO SE SPREMA EHINACEA U VIDU TINKTURE

Evo nekoliko saveta kako da pripremite Ehinaceu da čuva zdravlje u kući. Preporuke su sledeće:

1. Sad dok cveta Ehinacea berite cvetove, u vremenu od 11 do 14h. Uberete cvet i stavite ga na neko toplo i vetrovito mesto u hladu, da se osuši za čaj. Berite cvetove samo i možda po koji list, stabljika je manje lekovita.

2. Osušene cvetove stavite u staklenu teglu, dobro nabijte biljke i prelijte jestivim 50% alkoholom – ima i medicinski alkohol koji nije jestiv, treba to da znate. Obično se kupi 100% ili 70% alkohol pa se razredi sa destilovanom vodom, nije bitna tačna mera alkohola, može da bude i 38%, 41, 47, 50, 55%, to ništa ne menja. Zaklopite teglu poklopcem.

3. Stavite na tamno mesto i zaboravite na teglu. S vremena na vreme je promućkajte. Nek stoji mesec, dva. Na kraju procedite i imate kapi Ehinaceae za jačanje imuniteta.

Sad, ako ne daj Bože da nekome zatreba za lečenje raka, treba napraviti tinkturu od korena Ehinaceae. Ona ima nežan, mali i razgranat koren, tako da vadjenjem korena biljka se uništava. Sad, šta je tu je, to je sve Božija tvorevina data ljudima na korišćenje, pa stoga nema žaljenja. Uzmete 10-ak korena, dobro ih operete i ostavite da se osuše. Možete praviti kapi od svežeg korena ili od suvog. Moja preporuka je sveži koren ako ga već imate.

Prosušen koren i opran, stavite u blender, dodate malo alkohola i izblendirate, pa dodate još alkohola. Izlijete u staklenu teglu, nalijete do vrha alkohol i poklopite. Stavite na tamno mesto i zaboravite sledećih par meseci, najmanje 3 do 4 meseca treba da stoji a može i duže. Kad se setite promućkate teglu. Do iznad pola tegle vam samleven koren a iznad alkohol. Ne morate sitno da meljete koren, bitno je samo da se usitni kako bi ga alkohol što više obuhvatio.

Posle par meseci procedite kroz gazu i vatu tinkturu u neku flašu i čuvajte na tamnom. Možete kapi korenja pomešati sa kapima cvetova i to koristiti za opšti imunitet a same kapi od korenja davati nekome ko ima kancer.

Kapi mogu da stoje beskonačno, nemaju rok trajanja.

KAKO SE UZIMA EHINACEA

Preventivno za održanje imuniteta: 1 kafena kašičica sa čašom vode ujutru.

Kad je kolebljivo stanje i oseća se nazeb: 2-3 kafene kačičice dnevno i par češnjeva belog luka.

Akutna stanja kad nastane infekcija ili grip: 5-6 kafenih kašičica dnevno + par glavica belog luka.

Morate bitni svesni da ne može svako da vari beli luk i da ne prija svima, pa ako spadate u tu grupu osoba, uzimajte oprezno i postepeno beli luk.

Sama Ehinacea osim što deluje na imunitet, nema neka druga lekovita delovanja i ne utiče na druge organe.

U zdravlje.

Zlatko Šćepanović