IZBOR BEZ GREŠKE

Nema tog ženskog ormana iz kojeg ne izviruju uredno složene košulje za leto, čekaju svoju priliku i trenutak da ponovo budu nošene.

 

Svima nama je sunce prva asocijacija kada se pomene leto. Zimska garderoba se odlaže, a na scenu stupa lagana i letnja odeća. Nema tog ženskog ormana iz kojeg ne izviruju uredno složene košulje za leto, čekaju svoju priliku i trenutak da ponovo budu nošene.

Atraktivna devojka u raskopčanoj košulji

Saznajte koji model košulje je najbolji za leto, od kog materijala se prave, gde se mogu kupiti ili sašiti i kako ih pravilno održavati.

Najbolji i najprijatniji materijali za leto

Da biste uživali u toplim i sunčanim danima, neophodna je lagana odeća napravljena od specijalnih materijala. Tokom letnjeg perioda je najbitnije nositi odeću u kojoj se nećete preznojavati. Po tom pitanju je lan bio i ostao najbolji materijal, a odeća napravljena od ovog prirodnog materijala je najbolje rešenje za leto. Odeća od lana se lako gužva, ali zato je prijatnost u potpunosti zagarantovana.

Sa pamukom nikada nećete pogrešiti jer ne zadržava toplotu i brzo se suši. Odeću od pamuka možete prati i nositi dugi niz godina.

Svila je nežan prirodni materijal koji nećete ni osetiti na svom telu.

Među letnjim materijalima spadaju žoržet, žersej, keper, viskoza tj. veštačka svila. Ukoliko imate osetljivu kožu, izbegavajte veštačke i okrenite se isključivo prirodnim materijalima.

Od čistog pamuka, lana i svile se prave svi odevni predmeti uključujući i košulje. Postoje i takozvane mešane tkanine koje se prave od mešavine pamuka i sintetičkih materijala.

Vrste ženskih košulja za leto

Košulje su nezaobilazan odevni predmet svih žena, bez obzira na godine. Naravno, u zavisnosti od Vaše lične građe, visine kao i utiska kakav želite da ostavite, takvu košulju birate.

Košulje su prilagođene svim prilikama – svakodnevnim, poslovnim, svečanim. Ne postoji stil odevanja koji košulja ne može da isprati – kežual (casual), militari (military), boho, kantri (country), sofisticirani (sophisticated) itd.

Košulje podjednako odlično stoje uz pantalone, suknje, šorceve, helanke. Na Vama je da odaberete boju, dezen, dužinu. Iznad svega je bitno odabrati materijal koji najviše prija Vašoj koži, naročito u letnjem periodu.

Lanene i svilene letnje košulje sa dugačkim rukavima zaštitiće Vašu nežnu kožu u trenucima kada je sunce najjače. A kada god poželite možete zavrnuti rukave što doprinosi sveopštem utisku ležernosti i opuštenosti.

S druge strane postoje košulje bez rukava, potom, sa kratkim rukavima i tri-četvrt rukavima. U slučaju košulje bez rukava, koža Vaših ruku je izložena suncu tako da se toplo preporučuje mazanje kreme sa zaštitnim faktorom.

Bela košulja je bila i ostala omiljen odevni predmet svim ženama. Ono što je crna uska haljina među haljinama, to je bela košulja među košuljama – klasika koja ne odumire i koja je uvek u trendu.

Na koje sve načine možete nositi košulju

Košulju možete nositi na bezbroj načina, sve zavisi od kroja i dužine modela.

Košulje mogu biti ultra kratke, ali mogu biti i ultra dugačke, poput haljine. Takođe mogu biti tesne i pratiti liniju Vašeg tela, a mogu biti široke i lepršave. Žene čak vole da imaju i nose košulje koje su nekoliko brojeva veće od njihovog, upravo zbog osećaja opuštenosti. Za vreme leta su široke lanene i svilene košulje pravi blagoslov za žene.

Ukoliko želite da izgledate zvanično i formalno, poželjno je zakopčati sve dugmiće i istaknuti kragnu. Za ležerniji izgled je dovoljno raskopčati jedno ili dva gornja dugmeta. Košulju možete nositi i skroz raskopčanu, sa majicom na bretele ispod.

Na Vama je da odaberete hoćete li košulju nositi preko pantalona ili suknje, neobavezno je prebaciti preko haljine na bretele, ili ćete je pak uvući u pantalone, odnosno suknju.

Kada uvlačite košulju u pantalone, slobodno se poigrajte sa njom – izbacite jedan deo košulje preko pantalona dok je ostatak uvučen ili uvucite celu košulju u pantalone i samo malo je izbacite čitavom dužinom.

Pojedini dizajneri košulja sa posebnom pažnjom prilaze kragnama. Naročito do izražaja dolazi dizajn kragne na klasičnoj jednobojnoj košulji. U slučaju kragne sa lančićima, šljokicama, veštačkim dijamantima i slično, nije potrebno razmišljati o ogrlici.

Uz košulju sa „V“ izrazom možete nositi tanku ogrlicu srednje dužine. Raskošne ogrlice odlično stoje uz zakopčanu do grla košulju.

Najpopularniji brendovi košulja u svetu i Srbiji

Skoro da ne postoji prodavnica odeće u kojoj nije izložen makar jedan model košulje. Košulja je sastavni deo kolekcija svih većih i skupih brendova (Hugo Boss, Armani, Gianni Versace,  itd.).

U Srbiji su veoma popularni brendovi Zara, Mango, H&M, Stradivarius, P….S….fashion, Bershka, New Yorker. U njihovim prodavnicama otvorenim širom Srbije možete naići na veliki izbor košulja.

Ukoliko ne želite da Vam pažnja odluta na neke druge odevne predmete već želite da se fokusirate samo na košulje, tu su prodavnice brenda Roberto Baressi. Roberto Baressi je specijalizovan za izradu ženskih i muških košulja po meri.

Košulje po meri

U slučaju da ne možete naći idealnu košulju za leto, uvek su tu krojačke radnje koje će Vašu želju realizovati sa zadovoljstvom. Ukoliko odluka padne na košulju po meri, Vi birate sve – materijal, dugmiće, manžetne, kragnu. Na Vama je da se odlučite za model i dizajn, a na krojaču je da sašije košulju po Vašoj meri, zamisli i ukusu.

Kako pravilno prati i održavati košulje

Ukoliko želite da Vaša košulja izgleda kao nova iz letnje sezone u sezonu, na prvom mestu povedite računa o pranju. Toplo se preporučuje ručno pranje ili pranje u veš-mašini na niskoj temperaturi (30ºC). Tokom pranja, obavezno odvojite bele od šarenih košulja. Košulje perite zakopčane i izvrnute. Poželjno je izbeći centrifugiranje, naročito u slučaju lanenih košulja.

Poželjno je sušiti košulje na plastičnim ili drvenim ofingerima jer štipaljke imaju običaj da deformišu krajeve odeće.

Lan i pamuk se peglaju vrelom peglom uz korišćenje pare. Lan nije poželjno sušiti u mašini za sušenje veša, ali pamuk možete bez problema. Svilene košulje peglajte dok su vlažne.

Izbegavajte da parfeme i dezodoranse prskate direktno na košulju kako Vam ne bi ostale fleke.

Košulja je bila i ostala univerzalni odevni predmet sa kojim nećete pogrešiti nikada, a najmanje ne u letnjem periodu kada je poigravanje sa dezenima i bojama i više nego inspirativno.