OBAVEŠTENJE O TERITORIJAMA

Proklamacija o prisajedinjenju oslobođenih oblasti Kraljevini Srbiji je dokument koji počinje sa „Mome dragom narodu“, a koji je kralj Petar I Karađorđević potpisao i svečano objavio u nedelju 7. septembra 1913. godine u Ribarskoj Banji kod Kruševca.

 

Ova proklamacija je direktna posledica odredbi Bukureškog mira (10. avgust 1913. godine) kojim je okončan Drugi balkanski rat.

mome dragom narodu

Dokument se sastoji iz dva dela: prvi deo u kome se kralj obraća srpskom narodu i drugi deo u kome se kralj obraća narodu oslobođenih i prisajedinjenih oblasti.

Kralj Petar je inače vrlo često posećivao Ribarsku Banju zbog lečenja reume. Prilikom tih poseta bio je smešten na prvom spratu vile „Srbija”.

Ubrzo nakon donošenja ove Proklamacije, rešenjima Vlade u oslobođenim oblastima su uvedeni carinski propisi i trgovinski ugovori (27. avgust/9. septembar 1913), poštanski, telefonski i telegrafski propisi (29. avgust/11. septembar 1913) i propisi o taksama (4/17. septembar 1913). Uspostavljen je i normalizovan železnički saobraćaj u ranijim granicama i oslobođenim oblastima (13/26. oktobar 1913) i uvedeni pojedini propisi Ustava Kraljevine Srbije od 1903. godine (20. novembar/3. decembar 1913). Ministarstvo unutrašnjih dela je donelo raspis o ličnim ispravama i pasošima za kretanje u oslobođenim oblastima Srbije (23. novembar/6. decembar 1913). To je nastavljeno i u 1914. godini.

Original Proklamacije se nalazi u Arhivu Srbije i nosi datum 25. avgust 1913. godine, jer je tada u Srbiji još uvek bio u upotrebi stari – Julijanski kalendar.

U Ribarskoj Banji je 2006. godine postavljena spomen-ploča na mestu na kome je kralj Petar potpisao Proklamaciju. Na spomen-ploči je ispisan tekst: „Na ovom mestu 25. avgusta 1913. godine Njegovo Veličanstvo Kralj Petar Prvi Karađorđević potpisao je Deklaraciju o povratku Kosova i Metohije matici, Kraljevini Srbiji. Ribarska Banja, 2006. godine“. Mermerna spomen-ploča (dimenzija 80×60 cm) nalazi se na bedemu ispod vile „Slavonija“ (neposredno iza vile „Dalmacija“), u podnožju stepenica koje se ka istoku penju prema vili „Crna Gora“.

Proklamacija je objavljena u „Srpskim novinama“, tadašnjem službenom glasilu Kraljevine Srbije i to: prvi deo u broju 186. od 1913. godine u utorak, 27. avgusta 1913. godine (po starom kalendaru), a drugi deo u broju 187. od 1913. godine u sredu, 28. avgusta 1913. godine (po starom kalendaru).

Prvi deo Proklamacije objavila je i „Politika“ u sredu, 28. avgusta 1913. godine (po starom kalendaru), br. 8457.

Inače, tih dana su takođe u Ribarskoj Banji potpisani ukazi o raznim razrešenjima i imenovanjima u policiji (20. avgust/2. septembar 1913) i vojsci (24. avgust/6.septembar 1913). Istom prilikom osnovan je „Vardarski divizijski vojni sud” kao prvostepeni vojni sud sa sedištem u Skoplju u kome je već ranije bio smešten Štab Vardarske divizijske oblasne komande (24. avgust/6.septembar 1913).

Ovako je glasio taj proglas:

MOME DRAGOM NARODU

OSLOBOĐENIH I PRISAJEDINjENIH OBLASTI

Mojim današnjim proglasom prisajedinjene su na osnovi zaključenih međunarodnih sporazuma vaše zemlje Kraljevini Srbiji. Zahvaljujući junaštvu moje hrabre vojske, sad smo opet u jednom bratskom kolu kao što su bili i naši pradedovi pre nego što nas je jedne od drugih rastavila istoriska sudba. Sad nas više nikakva sila ne može razdvojiti niti vas iz srpske zajednice istrgnuti.

Dokle se putem zakona ne odluči kako će se vama upravljati, kakva će biti sva vaša prava i dužnosti — vi ćete se verno pokoravati uredbama koje Ja propišem i naredbama koje na osnovi njih budu izdavale Moja vlada i sve državne vlasti.

Sve staranje moje biće, kao što sam rekao u tom proglasu, upravljeno da svi vi, bez razlike vere i porekla, budete u svakom pogledu zadovoljni, prosvećeni i zakriljeni pravdom i bezbednošću koje će vam ujemčiti vladavina slobodne Srbije. Svi ćete biti pred zakonima i pred vlastima jednaki. Vera svačija, imanje i ličnost biće poštovani kao svetinja. Moja će vlada bez prekida raditi na prosvetnom, privrednom i svakom drugom polju našega napretka.

I vi sami treba da prionete iz sve snage na rad, da odbacite dosadašnje zablude, razdore i nesloge pa da složno, u bratskom zagrljaju izbrišemo sa lica vaših lepih postojbina sve tragove dugoga robovanja. Tako će vam svaka sreća procvetati, i tako ćete za kratko vreme stići svoju braću u starim granicama Srbije i s njima se u svemu izjednačiti, pa ćete svi zajedno moći stići i ostale prosvećene jevropske narode.

Na tome putu pratiće vas uvek najtoplije želje Srpskoga Kralja. Ja molim Svevišnjega Tvorca da vas tako isto i njegov blagoslov prati.

Živeli svi moji verni sinovi i podanici!

25. avgusta 1913. godine,
u Ribarskoj Banji

PETAR s.r.

Zastupnik Predsednika Ministarskog SavetaMinistar FinansijaD-r. L. Paču s.r.

Ministar GrađevinaJ. P. Jovanović s.r.

Ministar Prosvete i Crkvenih PoslovaLj. Jovanović s.r.

Ministar PravdeM. Đuričić s.r.

Zastupnik Ministra Unutrašnjih DelaMinistar PravdeM. Đuričić s.r.

Ministar VojniPočasni ađutant Nj. V. KraljaĐeneral, Mil. Božanović s.r.

Ministar Narodne PrivredeD-r. V. Janković s.r.

Zastupnik Ministra Inostranih DelaposlanikD-r. M. Spalajković s.r.

Izvor: Wikipedia